Consector Förklarar
”E-krona” – en ny digital valuta?

”E-krona” – en ny digital valuta?

Riksbanken har som första centralbank i världen inlett diskussioner om en egenutvecklad digital valuta – en så kallad ”e-krona”. Planen är att under två år utvärdera hur det skulle se ut och ta fram ett konkret förslag.  I en intervju med Financial Times förklarar vice riksbankschefen Cecilia Skingsley att både användningen och innehavet av fysiska pengar har minskat drastiskt det senaste decenniet. År 2007 fanns det ungefär 100 miljarder kronor i sedlar och mynt, samma siffra är i dag 60 miljarder – en minskning med 40 %. Än så länge är e-kronan bara en tanke. Varken form, namn eller utförande är bestämt. Kommer det att bygga på en blockkedja likt Bitcoin, bli som ett vanligt busskort eller en app? Eller kanske kommer man kunna låna pengar med valutan? Skingsley kan inte svara på hur det kommer att fungera men säger att det i teorin blir ett komplement och kommer inte att ersätta kronan som vi känner till den i dag.

Detta är lika revolutionerande som papperssedeln var för 300 år sedan. Vad betyder det för penningpolitiken och för den finansiella stabiliteten?

I en intervju med Sveriges Radio diskuterar Skingsley hur e-kronan skulle fungera rent praktiskt. Frågor som väcks är om alla svenskar ska ha ett konto hos Riksbanken, om det ska vara möjligt att spåra transaktioner och om man ska få ränta på e-kronor. Några av världens största banker; UBS, Deutsche Bank, Santander och BNY Mellon har redan börjat planera en gemensam standard för en digital valuta. Sverige är dock det första landet där riksbanken har offentliggjort förslaget. ”Det är inte ett alternativ för oss att inte göra något alls” avslutar Skingsley.