Consector Förklarar
”E-krona” – en ny digital valuta?

”E-krona” – en ny digital valuta?

Riksbanken har som första centralbank i världen inlett diskussioner om en egenutvecklad digital valuta – en så kallad ”e-krona”. Planen är att under två år utvärdera hur det skulle se ut och ta fram ett konkret förslag. 

I en intervju med Financial Times förklarar vice riksbankschefen Cecilia Skingsley att både användningen och innehavet av fysiska pengar har minskat drastiskt det senaste decenniet. År 2007 fanns det ungefär 100 miljarder kronor i sedlar och mynt, samma siffra är i dag 60 miljarder – en minskning med 40 %. Än så länge är e-kronan bara en tanke. Varken form, namn eller utförande är bestämt. Kommer det att bygga på en blockkedja likt Bitcoin, bli som ett vanligt busskort eller en app? Skingsley kan inte svara på hur det kommer att fungera men säger att det i teorin blir ett komplement och kommer inte att ersätta kronan som vi känner till den i dag.

Detta är lika revolutionerande som papperssedeln var för 300 år sedan. Vad betyder det för penningpolitiken och för den finansiella stabiliteten?

I en intervju med Sveriges Radio diskuterar Skingsley hur e-kronan skulle fungera rent praktiskt. Frågor som väcks är om alla svenskar ska ha ett konto hos Riksbanken, om det ska vara möjligt att spåra transaktioner och om man ska få ränta på e-kronor.

Några av världens största banker; UBS, Deutsche Bank, Santander och BNY Mellon har redan börjat planera en gemensam standard för en digital valuta. Sverige är dock det första landet där riksbanken har offentliggjort förslaget.

”Det är inte ett alternativ för oss att inte göra något alls” avslutar Skingsley.

Ansök

  Ditt Önskade lånebelopp Fyll i önskat lånebelopp
  Dra i reglaget
  Återbetalningstid Fyll i antal år/lånetid för ditt lån
  Ungefärlig månadskostnad
  Kr/mån*

  Den lägsta räntan som erbjuds av Consectors samarbetspartners är 1,15 % för bolån och 2,95 % på privatlån.

  1,15 % motsvarar en effektiv ränta på 1,16 %. Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos Consector betalar du ingen uppläggningsavgift för bolånet och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Räntan du/ni erhåller är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar och din privatekonomiska situation, nominell ränta från 2,95 % - 18,95 %. Consector samarbetsbanker erbjuder återbetalningstid från 1 till 15 år, uppläggningsavgift från 0 kr till 495 kr och aviavgift 0 kr till 40 kr. Högsta effektiva ränta vid lån på 10 000 kr med ett års återbetalningstid är 35,68%. Annuitetslån på 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger månadsbetalningar om 1881 kr och totalt betalningsbelopp 112 860 kr.

  Bolån Consector
  Ansök om bolån

  Låna till din nya bostad eller omförhandla dina befintliga bolån. Consector hjälper dig att hitta bästa möjliga villkor och lägre kostnader.

  Gå vidare
  Kreditkort Consector
  Finn det perfekta kreditkortet!

  Det finns väldigt många olika kreditkort och ofta kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. Consector hjälper dig att hitta det bästa kreditkortet för just dina behov.

  Ansök om kreditkort