Consector Förklarar
Rutavdrag 2020 – allt du behöver veta

Rutavdrag 2020 – allt du behöver veta

Rut står för Rengöring, Underhåll och Tvätt. Rutavdraget är en slags skattereduktion som innebär att du får göra avdrag på hushållstjänster. Du behöver då inte betala lika mycket som du annars hade gjort för städning, trädgårdsarbeten och barnpassning – bra, va? Här förklarar vi vilka regler som gäller för rutavdraget 2020 och vad du ska tänka på när du använder det.

Vad är rutavdrag?

Rutavdraget är en skattereduktion baserad på arbetskostnaden för hushållsnära tjänster. Det innebär att du som privatperson för göra skatteavdrag på tjänster som utförs i ditt hem. Rut ska dock inte förväxlas med Rot, som står för Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad.

Hur mycket du kan få i rutavdrag

Maxbeloppet för rut- och rotavdrag är sammanlagt 50 000 kr per år och person. Om du har en partner (som också är över 18 år) blir avdraget alltså sammanlagt 100 000 per år. Du kan endast få avdrag för 50 % av arbetskostnaden per arbete.

Vilka tjänster du kan få rutavdrag på

  • Här är de tjänster som godkänns för rutavdrag:
  • Städning
  • Barnpassning (inklusive hämtning och lämning)
  • Fiber- och it-tjänster
  • Omsorg av en person
  • Flyttjänster
  • Reparation av vitvaror
  • Snöskottning
  • Tvätt, lagning och sömnad
  • Trädgårdsarbeten

Villkor för rutavdrag

För att få använda rutavdraget behöver du vara över 18 år. Du måste vara bosatt och betala skatt för minst 90 % av din inkomst i Sverige. Avdraget gäller endast arbetskostnader. Du kan alltså inte använda avdraget till material, utrustning, administration och resor. Du behöver dessutom bo, hyra eller äga bostaden som arbetet utförs i. Rutavdraget kan dessutom användas om du köper en tjänst som utförs i dina föräldrars bostad.

Vilka som inte får utföra rutavdragstjänster åt dig

Personen som utför arbetet måste ha F- eller A-skattsedel. Rutavdraget kommer inte att godkännas om det är du själv eller en släkting som utför arbetet. Det får inte heller vara ditt eller en släktings företag som utför tjänsten.

Hur rutavdraget fungerar

Du behöver meddela den som utför arbetet att du vill använda rutavdraget. Utföraren kommer då att göra ett avdrag på arbetskostnaden på fakturan. När du har betalat fakturan kommer utföraren att begära en utbetalning från Skatteverket. Samtidigt skrivs rutavdraget in i din inkomstdeklaration. Om det visar sig att du inte uppfyller ovanstående villkor kommer avdraget inte att beviljas. Innan du ber om rutavdrag är det därför viktigt att du kontrollerar att du är berättigad till avdrag, samt att den som utför arbetet har F- eller A-skattsedel.

Källa: Skatteverket