Consector Förklarar
Så blir du bättre på att spara

Så blir du bättre på att spara

Gnager det i bröstet när du tänker på ditt icke-existerande pensionssparande eller den där drömresan som aldrig blir av? Och var är den där bufferten som hade varit så välbehövlig när diskmaskinen gick sönder? Var inte för hård mot dig själv om du inte har lyckats nå dina sparmål hittills, det visar bara att du är mänsklig. Som tur är kan det här beteendet förändras, och i den här artikeln får du konkreta tips på hur du ska bli bättre på att spara.

1. Förstå dina handlingar

För att kunna förändra ditt beteende måste du förstå hur din hjärna fungerar. Vi människor är nämligen inte så rationella som man kan tro. Har du någon gång lovat dig själv att börja äta nyttigt och träna? Men redan samma kväll ändå suttit där med godisskålen i knät och tänkt: ”Äsch, jag tar det nästa vecka istället.” Det här beteendet är helt naturligt och beror på människans dåliga impulskontroll. Den gör att vi faller för tillfälliga frestelser istället för att hålla fast vid våra långsiktiga mål. Detta gäller även ekonomiska beslut, och förklarar varför det kan vara så svårt att spara. Först när du har accepterat att det är så hjärnan fungerar kan du göra aktiva val för att göra något åt saken.

2. Ha konkreta sparmål

När du har ett konkret mål med ditt sparande ökar motivationen till att lyckas. Därför blir det ofta betydligt enklare att spara pengar till en resa eller en lägenhet jämfört med att ”bara spara för att spara”. När du då väljer bort onödiga utgifter känns det inte som en lika stor uppoffring eftersom du vet att något härligt väntar framöver. Dessutom kan sparmålet hindra dig från att nalla från sparkontot i tid och otid – det skulle ju innebära att du ger upp din dröm.

3. Spara tillsammans med andra

Social press kan kännas jobbigt, men i sparsammanhang kan trycket från andra hjälpa dig att nå dina mål. Många upplever att det är lättare att spara när man sparar tillsammans med andra, till exempel till en gemensam resa. Det beror på att man helt enkelt inte vill misslyckas inför människor som man bryr sig om och har lovat något. Den här vetskapen kan du använda för att bli bättre på att spara. Sätt upp ett gemensamt sparmål med din partner eller en kompis så att ni kan peppa varandra till att nå målet.

4. Automatisera och digitalisera sparandet

Ju mindre du tänker på pengarna du inte ska använda, desto större chans är det att du lyckas spara dem till senare. Ett enkelt knep är därför att digitalisera sparandet så att du slipper fundera på det. Skapa en automatisk överföring från ditt lönekonto i början av varje månad, innan du hunnit spendera upp hela lönen. Idag finns dessutom olika verktyg som hjälper dig att spara, ett exempel är appen Dreams.

 

Lycka till med sparandet!