Consector Förklarar
Så får du en billigare sommarsemester

Så får du en billigare sommarsemester

På sommarens semester vill man gärna ha det lite extra fint. Det är vettigt, men det kostar på. Hur kommer man undan lite billigare? Vi har tipsen.

Man spenderar mer på sommaren än andra tider på året, i och med att man ledig. Ett sätt att hantera kostnaden för semestern är att spara till den under året, lika gärna som du sparar till pensionen. 

Men det finns också billigare alternativ på semestern som för den skull inte minskar upplevelsen av att vara ledig. Här följer några tips om hur du får ut det mesta av sommaren till den billigaste pengen.

 • 1. Semestra i Polen

  Polen är fortfarande en vit fläck i svenskens semestermedvetande, men skadan håller på att repareras. Gamla, vackra städer, brusande storstadsliv i Warszawa, högklassigt badliv på polska Rivieran, allt till riktigt bra priser. Passa på att snappa upp lite polska.

 • 2. Öluffa i Grekland

  Lite längre bort än svenska skärgården, men Grekland är totalt sett ett mycket prisvärt resmål. Vädret är något mer stabilt, maten och människorna är patenterat underbara. Och man kan faktiskt åka tåg till Thessaloniki – eller ta tåget till Bari på Italiens klack och sedan båten över. Billigt och klimatsmart.

 • 3. Semestra hemma

  Sova länge, ta frukost på balkongen, släntra genom solvärmda gator bort till bibblan – att ha semester i hemmet är svårt underskattat. Sitta på café, cykla iväg och bada, ligga och läsa i soffan halva natten med fönstren på vid gavel. Listan över billiga aktiviteter tar aldrig slut.

 • 4. Håll utkik efter erbjudanden

  Även om du inte samlar på kuponger för toapapper, kan det verkligen vara mödan värt att samla på kuponger för hotellnätter, hotellfrukostar och hotellmiddagar.

 • 5. Öhoppa i skärgården

  Skärgårdarna utanför Stockholm och Göteborg och flera andra städer ligger inte långt bort, räknat i kilometer, men skillnaden i livsupplevelse är lika annorlunda som om dy flyger runt halva jorden. Spendera dagarna på solvarma, sidenmjuka klipphällar, nätterna på ett billigt vandrarhem.

 • 6. Fotvandra i Österrike

  Få svenskar åker till Alperna på sommaren, och det är ett misstag. Österrikiska Alperna är tätt försett med vandringsstigar i obegripligt vidunderliga miljöer. Det går brant uppåt, som en enda lång trappa, man blir helt slut. Men målet gör resan värd: En alphydda med rejäl mat och ännu rejälare öl. Eller prova en törstsläckande Radler – hälften öl, hälften citronlemonad.

 • 7. Kolla in Kroatien

  Istrien i Kroatien har en makalöst vacker natur, en rik historia, mängder av möjligheter till en aktiv semester, ett mycket intressant kök och priser på allt detta som får en att gråta lite. Av lycka.

 • 8. Hedra Höga Kusten

  Höga Kusten i Ångermanland har alltid varit storslagen och besöksvärd, och med bygget av Högakustenbron fick området både en extra attraktion och blev ännu lättare att nå. Ett världsarv med storslagen natur, trevliga städer och väl utbyggd besöksnäring.

 • 9. Ta en restresa

  Om du kan vara lite flexibel och öppen för det oväntade, är det mycket fördelaktigt att vänta med bokningen till sista minuten. Det kan bli alldeles underbart, eller det kan bli lite lattjo, men därför desto mer minnesvärt. Men glöm inte att ta med rätt kreditkort i all hast!

 • 10. Möt sommaren i Marstrand

  En av Sveriges vackraste platser, enligt flera omröstningar. Med fästning, Societetshotell, restauranger och caféer, segling och annat båtliv, och massor av små krabbor som du kan fiska med håv från bryggan. Kort färjetur från fastlandet.

 • 11. Kör cab på Österlen

  Kustvägen från Ystad upp mot Simrishamn är krokig och sjönära och underbart vacker. Där ska du köra under varma sommardagar med en inhyrd cab. Stanna på små ställen och äta gott, sova på andra små ställen, uppleva urgammal kulturhistoria och massor av modern kultur, och försöka lära dig att tala med triftonger.

 • 12. Ta Lapplandspilen

  Nattåget upp till Narvik passerar många mycket fina och spännande platser – polcirkeln, Kiruna, Abisko, norrskenet, Riksgränsen, midnattssolen och inte minst Narvik självt, med Lofoten som ett väldigt fint annex.

 • 13. Boka ospecat

  Också ett prisvärt alternativ för den som inte är helt förstörd av OCD. Du kan ändå avgränsa urvalet en hel del, så att semestern garanterat hamnar inom vissa ramar.

 • 14. Njut av Rättvik

  Få platser kan vara vackrare än Rättvik, där det ligger utsträckt längs Siljans strand. Lika vackra kanske, men inte jättemycket vackrare. Rättvik är så nära, och det kanske inte är ett namn som tänder vår fantasi som ett mer exotiskt resmål, men du ska gräva där du står.

 • 15. Åk på cykelsemester

  Ett klassiskt sätt att uppleva landet (oavsett vilket). Friskt och härligt, man hinner se allt, och dessutom kommer du hem i bättre form än när du åkte. Platta områden rekommenderas.

 • 16. Byt bostad

  Ett supersmart sätt att skaffa semesterboende. Dessutom får du någon som tar in posten och håller tjyven borta. Flera olika sajter förmedlar bobyten, både inom Sverige och utomlands.

 • 17. Ta båten till Tallinn

  Estland är vackert och spännande, har en intressant historia och är faktiskt ett nära grannland som vi kanske inte känner till så där jättebra. Det gäller förstås även Lettland och Litauen, dit man också kan åka båt.

 • 18. Bada i Bulgarien

  Om du redan har avverkat Böda och Juan Les Pins och polska Rivieran kanske det skulle vara spännande att bada vid Svarta Havskusten? Bulgarien har mycket låga stränder och mycket fina priser, fast tvärtom.