Consector Förklarar
Så fungerar byggnadslån

Så fungerar byggnadslån

Drömmer du om att bygga ditt eget hus? Okej, att bygga huset alldeles själv kanske är att ta sig vatten över huvudet. Men att få bestämma hur det ska se ut och vilken känsla man ska fyllas av när man kliver in genom dörren, det är inte omöjligt. En förutsättning är dock att du vet hur du ska finansiera projektet. Om du ska bygga ut, göra en större renovering eller bygga ett helt nytt hus kan ett alternativ vara att ta ett byggnadslån. Här går vi igenom hur det faktiskt går till när du ska förverkliga dina husdrömmar med hjälp av byggnadslån.

Vad är ett byggnadslån?

Ett byggnadslån fungerar inte riktigt som ett vanligt lån, utan är en slags kredit som används för att bekosta bygget. Ett mer rättvisande ord är därför byggnadskreditiv, och bankerna använder sig av båda begreppen när de beskriver tjänsten. Finansieringslösningen innebär att kredittagaren får kredit för att kunna betala de räkningar som rör bygget. När bygget avslutats läggs den använda krediten om till ett bolån. Lösningen används när man inte är säker på vad projektet kommer att kosta i slutändan och därför inte vill ta ett lån på ett fast belopp. 

Noggranna förberedelser

När man tar ett byggnadslån så lånar banken ut pengar baserat på det värde som huset beräknas få. Det innebär en stor risk för banken, och därför ligger det i deras intresse att bygget går som planerat. För att lånet ska beviljas kräver de därför detaljerade uppgifter om projektet innan du kör igång. Du måste alltså veta vad du vill och vilka du vill arbeta med innan du skickar in din ansökan.

En bra start kan vara att kontakta olika entreprenörer och byggbolag och jämföra deras erbjudanden. Be företagen om referenser så att du kan ta reda på vad tidigare kunder har för upplevelser av dem. Det innebär lite extra jobb, men det är det värt när man ska påbörja ett sådant stort och omfattande projekt. Det är ju trots allt ditt hus det handlar om! Men skriv inte på några kontrakt innan du har träffat banken och fått deras godkännande. Tänk även på att jämföra låneerbjudanden från olika banker för att få den lägsta räntan och de bästa villkoren.

Din ansökan

När du ansöker om byggnadslån kommer banken att vilja ha så mycket information som möjligt om det planerade bygget. Det är för att säkerställa att byggplanen håller och att kalkylerna är korrekta.

Din ansökan ska därför innehålla följande:

  • Ritningar över byggnationen
  • Den totala kostnaden för projektet
  • Eventuella kontrakt
  • Uppgifter om produktionskostnader

När alla dokument har godkänts görs en förhandsvärdering av bygget, då avgör banken hur mycket de vill låna ut till dig. Du får inte låna hela kostnaden utan får själv stå för en kontantinsats på cirka 20 %. Om allt ser fint ut får du ett lånelöfte och ett låneavtal tecknas. Därefter får du tillgång till byggnadslånet.

Så används byggnadslånet

Byggnadslånet får endast användas för att betala de kostnader hör till byggnationen. Kom därför ihåg att spara alla kvitton för olika utgifter och inköp i en mapp då dessa ska granskas av banken. Under byggprocessen kommer ni att ha nära kontakt då de vill försäkra sig om att husets värde ökar som det ska.

Vad händer sen?

När bygget är färdigt ska en slutbesiktning genomföras. Om arbetet godkänns ska ett slutbesked om att bygget är avslutat skickas till kommunen. Det ska även skickas till banken, som kommer att genomföra en slutvärdering av bygget. Därefter kan den använda krediten läggas om till ett vanligt bolån. Tänk på att jämföra låneerbjudanden från flera långivare när du ska lägga om byggnadslånet. Bara för att du valde en viss bank för byggnadslånet är du inte bunden till att använda den i fortsättningen. Andra långivare kan ha betydligt bättre erbjudanden.