Consector Förklarar
Så fungerar det att låna pengar

Så fungerar det att låna pengar

Står du inför att ta ditt första lån eller var det länge sedan sist? Då behöver du sätta dig in i hur det fungerar, det är nämligen inte gratis att låna pengar. När du tar ett lån ingår du ett avtal med en långivare, och med det följer vissa krav. Du kommer både att behöva betala en rad olika avgifter och amortera lånet. Här går vi igenom hur det fungerar så att du ska bli en medveten låntagare.

Vad innebär ett lån?

Att låna pengar från en traditionell långivare, till exempel en bank, innebär att du ingår ett avtal med långivaren. Långivaren lånar då ut en summa pengar till dig, mot att du betalar tillbaka lånet med ränta. Ibland krävs även att du lämnar säkerhet för lånet, till exempel om du lånar pengar för att köpa en bostad. Då utgör själva bostaden säkerheten. Om du inte betalar tillbaka bolånet har långivaren rätt att sälja bostaden för att få tillbaka pengarna. Det finns även lån utan säkerhet, då tittar långivaren endast på din betalningsförmåga och bestämmer räntan därefter.

Hur gör man för att låna pengar?

Idag finns det många olika tillvägagångssätt när du ska låna pengar. Du kan antingen vända dig direkt till olika långivare, eller till en låneförmedlare. Fördelen med att vända sig till en låneförmedlare är du då kan jämföra flera låneerbjudanden på en och samma gång. På så sätt kan du vara säker på att du väljer det bästa erbjudandet samtidigt som det bara görs en enda kreditupplysning på dig.

Vad är ränta?

Räntan är kostnaden du betalar för att få låna pengar av långivaren. Den är en procentandel av lånesumman och kan antingen vara rörlig eller fast. Om du väljer en fast ränta kommer räntesatsen (räntan angiven i procent) vara densamma under en viss bestämd tid. Rörlig ränta har generellt en lägre räntesats. Då kommer räntan du betalar att variera utifrån förändringar på räntemarknaden.

Andra avgifter

Förutom ränta behöver du ofta betala andra avgifter till långivaren, såsom aviavgifter och uppläggningsavgifter. Gå igenom låneavtalet noggrant innan du skriver på – där får du reda på vilka avgifter du kommer att behöva betala. Där framgår dessutom om långivaren har rätt att höja avgifterna under utlåningsperioden. I avtalet ska långivaren dessutom ha angett vad lånets effektiva ränta är, det vill säga kostnaden för lånet inklusive alla avgifter. Den effektiva räntan ger en mer rättvis bild av vad lånet faktiskt kommer att kosta.

Vad är amortering?

Att amortera är att betala tillbaka sin skuld till långivaren. Beroende på villkoren i låneavtalet kan amorteringen ske på olika sätt. Rak amortering är när du betalar en fast summa vid varje återbetalningstillfälle, och utöver det betalar du ränta. Annuitetslån innebär att du betalar en fast summa som består av både ränta och amortering. Det innebär att du i början av ett lån betalar mer ränta och mindre amortering jämfört med när lånet snart är återbetalt.