Consector Förklarar
Så fungerar P2P-lån

Så fungerar P2P-lån

Har du någon gång funderat på hur du kan utnyttja dina ägodelar för att tjäna lite extra pengar? Kanske har du sålt den där cykeln som stått i källarförrådet alldeles för länge eller hyrt ut landstället medan du varit på semester. Om du har det så har du använt dig av samma affärsmodell som några av världens största företag använder. Modellen kallas för peer to peer, eller P2P, och nu har den tagit sig in på lånemarknaden. Här är allt du behöver veta om peer to peer-lån.

Vad är P2P-modellen?

P2P är en affärsmodell som går ut på att privatpersoner delar med sig av personliga egendomar mot ersättning. Du har troligtvis både stött på och använt dig av P2P utan att vara medveten om det – det förekommer inom en rad olika branscher. Några exempel på kända företag är Blocket, AirBnB och Uber.

Vad är P2P-lån?

Ett P2P-lån är en låneform som innebär att privatpersoner lånar av varandra istället för att låna av företag. P2P-lån kallas även för peer to peer-lån, person till person-lån, crowdlending och marketplace lending. Låneformen har vuxit fram som ett alternativ till traditionella lån för att parterna ska mötas på mer lika villkor. När du lånar från en bank kan du behöva betala olika avgifter och uppfylla specifika villkor för att banken ska hantera lånet. Syftet med P2P-lån, när du istället lånar från en annan privatperson, är att du ska slippa detta.

Hur fungerar P2P-lån för mig som vill låna?

Du ansöker om P2P-lån via olika förmedlingsbolag på nätet. Förmedlingsbolaget tar en kreditupplysning på dig och bestämmer räntan som du ska betala för lånet. Därefter kopplar bolaget ihop dig med en eller flera investerare som villiga att låna ut pengar. Det som avgör hur snabbt du får pengarna är hur lång tid det tar för bolaget att hitta investerare. Ibland kan det ta flera veckor om det handlar om större summor, andra gånger kan det gå betydligt snabbare. Något som är bra att känna till är det kan vara svårt att få ett P2P-lån beviljat om du har en skuld hos Kronofogden. Det beror på att förmedlingsbolaget försöker säkerställa att du kan betala tillbaka eftersom P2P-lånet är ett lån utan säkerhet.

Varför ska jag investera i P2P-lån?

Det finns många fördelar med att investera i P2P-lån. Det ses som ett säkrare alternativ än aktier och ger en månatlig avkastning som bidrar till en ränta på ränta-effekt. Som långivare bestämmer du själv hur mycket du vill investera, hur hög risk du vill ta och när du vill dra dig ur. Du kan investera i privatlån med låg ränta eller krediter med hög ränta – förhoppningsvis blir avkastningen därefter. Men som med alla investeringar finns en viss risk att du inte får tillbaka pengarna du har investerat. Tänk på att placera dina pengar hos flera låntagare för att sprida ut risken.