Consector Förklarar
Så överlever du årets fattigaste månader

Så överlever du årets fattigaste månader

2018 står runt hörnet – ett nytt år med nya möjligheter. Men det är mörkt, jul och nyår har lämnat spår på kontona och VAB-perioden har bara börjat. Här är din överlevnadsguide.

Att börja året med att ta sig igenom årets fattigaste månader kan kännas extra motigt, men känn lugnet – vi ger dig några råd som kan hjälpa dig på traven.

1. Se över din ekonomi
Gå igenom dina fasta utgifter och se över om du har onödiga kostnader som kan uteslutas.
Vad har du sedan att röra dig med? Dela upp den totala summan på fyra veckor så du vet vad du kan göra av med varje vecka. På så sätt undviker du att spendera alltför mycket redan första veckan.

Undvik mellandagsrean
Visst, mellandagsrean är alltid lockande och vi vet hur rea-shoppingen får oss att fatta orationella beslut (mellandagsrean är ett praktexempel på beteendeekonomi). Tänk 10 gånger extra, bara för att något är billigt betyder det inte nödvändigtvis att du behöver det. Och om du verkligen vill fynda, vänta till slutet av januari då du kan göra de verkliga klippen.

Se det nya året som en utmaning
Det nya året är ett ypperligt tillfälle att bli mer ekonomisk. Gör en plan och sätt ekonomiska mål för året och hur du kan leva billigare från och med nu. Nästa nyår kommer du att tacka dig själv!

Spara in på matkontot
Du kanske är less julmaten men istället för att kasta mängder av mat, frys ner så att du har när det krisar. Se januari som månaden då du ska rensa frysen och skafferiet, ofta finns där mer än vad man tror. Och ta alltid matlåda till jobbet.

Ytterligare några tips om du behöver extra slantar

· Säg upp onödiga streamingtjänster.
Du kanske inte behöver Netflix, HBO och Viaplay.
· Rensa och sälj.
Långa mellandagar är ett bra tillfälle att rensa i förråd och garderober och sälja det som du vill bli av med. Många bäckar små.
· Teckna inte gymkortet nu.
Det tecknas dubbelt så många gymkort i januari som under resterande år och många gymkort hamnar långt ner i byrålådan redan efter ett par månader. Börja med att träna hemma för att vara säker på att du håller motivation uppe längre än en månad.
· Låt bilen stå så mycket som möjligt.
· Sluta röka/snusa.
Inte bara hälsosamt för plånboken utan även för kroppen.

Som sagt – nytt år och nya möjligheter. 2019 är du den som tack vare nytt tänk och nya, goda vanor inte behöver oroa dig alls över denna fattiga månad.