Consector Förklarar
Så sänker du dina kreditkortskostnader

Så sänker du dina kreditkortskostnader

Att betala med kredit- eller betalkort är praktiskt. Men det kan bli onödigt dyrt. Här får du tips om hur du kan använda ditt plastkort utan att drabbas av onödiga kostnader.

 

Vad är den samlade kostnaden för dina kredit- och betalkort?

Vill du ha kontroll över kostnaderna för ditt kreditkort ska du se till den samlade årskostnaden. Här finns mycket att ta hänsyn till, som till exempel månadskostnad, ränta, aviavgifter, eventuella uttagsavgifter och årsavgift. När allt detta läggs samman kan du se vad den verkliga kostnaden är – och då även jämföra med andra alternativ. [ Länk till jämför kreditkort hos C ]

Det kan också vara en god idé att ta kontroll över situationen om du har flera olika kreditkort. Att ha flera kort kan vara praktiskt, om man vill hålla isär olika kostnader. Eller om man vill ha ett reservalternativ vid till exempel en utlandsresa. Men flera kort innebär också fler avgifter.

Så om du bara ser till kostnaden, då är det som regel bäst att ha så få kort som möjligt.

 

Jämför fördelar med olika betal- och kreditkort

Olika kreditkort kan ge olika fördelar. Det kan handla om att en förstärkt reseförsäkring (utöver vad som ingår i din hemförsäkring) ingår när du betalar en resa med kortet.

Det är också vanligt med kreditkort som är kopplade till olika bonusprogram, till exempel hos flygbolag. Du får då poäng på alla dina inköp, som du sedan kan byta in mot resor eller uppgraderingar.

Om du reser utomlands ofta kan det även vara värdefullt att veta om ditt kreditkortsföretag kan ordna med ersättningskort var du än befinner dig, om din plånbok eller handväska skulle bli stulen.

 

Ska jag välja lokal eller svensk valuta?

Ofta får du två alternativ att välja mellan när du betalar med svenskt kreditkort utomlands: Vill du betala i svenska kronor (SEK) eller i den lokala valutan?

Tumregeln är att alltid välja svenska kronor. Dels blir det lättare för dig att hålla koll på hur mycket pengar du gör av med om du vet exakt hur mycket som kommer att dras från ditt svenska konto. Dels undviker du då eventuella avgifter och provision för valutaväxling. Att veta hur mycket en lokal betalningsförmedlare tar i provision mellan ett utländskt belopp och vad som verkligen debiteras ditt konto går ofta helt enkelt inte att veta.

Tänk också på att bankomater utomlands ofta debiterar en avgift när du tar ut kontanter i lokal valuta med ett svenskt kort. Som regel är det bättre att köpa utländsk valuta i Sverige, innan du reser. Kom även ihåg att många mindre restauranger och butiker på kontinenten inte tar kort, utan bara kontanter.

Du bör dessutom kolla upp ifall ditt kreditkortsbolag och din bank tar ut valutaväxlingsavgifter eller ej. Det kan ha betydelse i de fall du inte har möjlighet att välja mellan svensk och lokal valuta när du betalar utomlands.

 

Städa upp bland dina kreditkort

Om du har flera olika kreditkort kan det vara dags att städa upp bland dem, för att få ner kostnaderna. Detta gäller särskilt om du har skulder på kort som du sällan använder, vilket gör de fasta avgifterna extra kännbara.

Som regel är betalkort (där pengarna dras direkt från ditt konto) billigare än kreditkort (där du får en tids kredit), då de senare medför räntekostnader.

Ett tips kan vara att bara ha ett eller två kort för dina privata utgifter. Sedan är det i princip alltid bättre att betala av alla dina kreditkortsskulder med ett vanligt privatlån, som har lägre ränta och kostnader. Därefter avslutar du de kort du inte använder. Ofta går det att spara förvånansvärt mycket pengar varje månad med en sådan storstädning.

Men det bygger naturligtvis på att du jämför olika låneerbjudanden för ditt privatlån och väljer ett som är förmånligt.