Consector Förklarar
Så slipper du ekonomiångest i jul

Så slipper du ekonomiångest i jul

Varje år slår julhandeln nya rekord och 2019 ser inte ut att bli något undantag. Det är lätt att dras med i julens köphysteri, men med bra planering och en tydlig budget kan du undvika onödiga och dyra inköp.

Sätt en budget

Räkna ut vad du kommer att behöva handla inför julens högtid och sätt upp ramar för dig själv. Tänk på att det inte krävs så mycket för att hamna i rätt julstämning. Att köpa julpynt och julklappar second hand är ett bra tips. I sociala medier är det lätt att få känslan av att alla andra vräker på med dyra julklappar, mat i överflöd och dyra resor utomlands, men så är inte verkligheten för de allra flesta. Utgå ifrån dina förutsättningar och jämför dig inte med någon annan. Du kan inte fira någon annans jul – så välj det du tycker är viktigt att satsa på och prioritera bort resten.

Planera inköpen

De bästa affärerna görs i lugn och ro med god framförhållning. Gör research kring det du planerar att köpa och undersök var du får mest för pengarna. Om du ska handla i lokala butiker, försök att handla på tider när ingen annan gör det – exempelvis mitt på dagen. Kanske kan du flexa ut från jobbet några timmar tidigare för att få handla i fred. När du får titta i lugn och ro är chansen större att du gör mer genomtänkta val. Att panikhandla i sista minuten blir ofta mycket dyrare än vad du hade tänkt, så handla gärna i god tid innan den värsta julruschen.

Håll koll på fakturor och krediter

Om du handlar på nätet, se till att hålla koll på fakturorna. De har ofta kort betalningstid och missar du datumet drabbas du av en påminnelseavgift och i värsta fall dröjsmålsränta. Tänk också på att vara ute i god tid då du kan få vänta några dagar på din leverans – särskilt i den värsta julhandeln.

Spara alla kvitton och kartonger

Ibland kan du behöva byta eller lämna tillbaka något du köpt under julhandeln, så glöm inte att spara alla kvitton och emballage. Lägg gärna alla kvitton på ett och samma ställe, exempelvis i en låda eller ett kuvert så har du koll på var de ligger. Dessutom blir det enklare att räkna ut vad julen faktiskt kostat dig och hur väl du klarade dina budgetmål.

Köp inte mer mat än du gör av med

Räkna ut hur mycket mat du behöver handla och försök att inte köpa mer än det. Många varor, exempelvis mjöl och julmust går dessutom att handla i god tid innan jul för att du ska slippa gå i mataffären och trängas med alla andra. Tänk också på att handla matvaror när de är på kampanj. Om du ändå råkat handla och laga för mycket, frys in och ät vid ett senare tillfälle.

Värdesätt billiga nöjen

Julen och alla lediga dagar innebär för många tid för vila, återhämtning och att umgås med familj och vänner. Det finns mycket ni kan hitta på som är billigt – exempelvis att spela sällskapsspel, läsa en bok, anordna spakväll hemma, måla en tavla, påbörja ett handarbete, ta en långpromenad eller titta på en film eller tv-serie.

Dra ner på julklapparna

Att köpa julklappar till andra vuxna är trevligt, men oftast handlar det om att byta pengar med varandra. Kanske ni tillsammans kan komma överens om att dra ner på julklapparna i år? Det finns många alternativ till traditionell julklappsutdelning. Det kan vara att sätta ett tema – exempelvis att det ni ger till varandra måste vara handgjort eller köpt på second hand. Ett annat alternativ kan vara att ni lottar om vem som ska köpa till vem, så att alla både köper och får en julklapp för en summa ni har bestämt gemensamt. Julklappsspel är också ett populärt inslag som förutom färre julklappar också är en rolig aktivitet på julafton.

Var ärlig med julens förutsättningar

Kom ihåg att inget julfirande är värt ekonomisk ångest i december och januari. Julen handlar trots allt om en tid fylld av lycka, glädje och vila tillsammans med familj, släkt och vänner. Om det är tufft att få ihop ekonomin under julens alla bestyr, var ärlig med det inför barnen. De förstår mer än du anar. Många unga har en sund syn på konsumtion och kan ofta bidra med kreativa idéer som gör julfirandet härligt utan att kosta skjortan.

Låna klokt

Om du trots god planering behöver ta ett lån för att finansiera julen, välj ett lån som har låg ränta och rimliga avbetalningsvillkor. På Consector hjälper vi dig att hitta det bästa alternativet för privatlån. Du kan använda vår lånekalkylator för att få en uppfattning om vad ett lån skulle kosta dig varje månad.