Consector Förklarar
Så tjänar bankerna guld på dina bolån

Så tjänar bankerna guld på dina bolån

Under 2016 gjorde de svenska storbankerna vinster på totalt 92 miljarder kronor. Vinsten tillkommer då bankerna lånar in för till exempel 0,5 procent ränta medan du som kund får låna för 2 procent. Mellanskillnaden blir bankernas bruttovinst. Oftast är det vanliga barnfamiljer med höga lån som står för dessa höga vinster.

Storbankernas vinster 2016

Swedbank: 20 miljarder SEB: 15 miljarder Nordea: 41 miljarder Handelsbanken: 16 miljarder Att räntorna är rekordlåga just nu har ingen betydelse – bankerna tjänar pengar på marginalen. Genom att jämföra bolån, vara beredd på att flytta bolånet och byta bank och pruta kan du spara många tusenlappar varje år. Att ha koll på bankernas snitträntor är också ett tips som kan hjälpa dig att pressa räntan ytterligare. Genom att ha koll på snitträntorna visar du banken att du har koll på marknaden och kan argumentera vid en förhandling.

Storbankernas snittränta (september 2017)

Swedbank: 1,57% (3 mån) SEB: 1,58% (3 mån) Nordea: 1,69% (3 mån) Handelsbanken: 1,62% (3 mån) Anledningen till att låneförmedlares räntor är lägre är just för att vi jämför flera banker samtidigt som får tävla om att ge dig den bästa räntan och vinna dig som kund. Dessutom är de traditionella storbankerna inte med i leken.