Consector Förklarar
Samla lån trots dålig kreditvärdighet

Samla lån trots dålig kreditvärdighet

När du lägger om dina lån till ett enda samlingslån kan du både minska dina utgifter och få bättre koll på din ekonomi. Men är det möjligt att samla sina privatlån, kontokrediter och smålån trots att man har låg kreditvärdighet? I den här artikeln går vi igenom vad du behöver veta om kreditvärdighet och hur du går tillväga för att samla lånen.

Därför ska du samla dina lån

Om du har lyckats dra på dig flera blancolån, kontokrediter och smålån kan du förbättra din ekonomi genom att samla lånen till ett enda. Att flera lån ofta är dyrare än ett samlingslån beror på att du behöver betala ränta, avi- och uppläggningsavgifter för varje enskilt lån. Genom att samla lånen kan du på så sätt både sänka dina månadskostnader och få bättre ordning på din ekonomi. En annan fördel med att samla lånen är att din kreditvärdighet förbättras.

Kan man samla lån trots låg kreditvärdighet?

Kraven på låntagaren ser olika ut beroende på vilken långivare du vänder dig till. Om du kan samla dina lån beror på hur hög kreditvärdighet du har i förhållande till risken som långivaren är beredd att ta. Det är inte alltid säkert att en traditionell bank vill ta den risken, men det är viktigt att komma ihåg att det finns andra möjligheter. Innan du ansöker om att samla dina lån är det därför alltid bra att undersöka om du kan förbättra din kreditvärdighet dessförinnan. Hos oss på Consector får du kostnadsfri rådgivning så att du ska hitta ett alternativ som passar just dig.

Faktorer som påverkar din kreditvärdighet

För att kunna förbättra din kreditvärdighet behöver du förstå vad kreditvärdighet är och vilka faktorer som påverkar den. Kreditvärdighet är ett slags mått på hur god betalningsförmåga en individ har. Exempel på faktorer som påverkar kreditvärdigheten negativt är om du har höga utgifter i förhållande till dina inkomster och höga skulder. Din anställningsform, civilstatus och om du har barn påverkar också din kreditvärdighet eftersom dessa faktorer påverkar privatekonomin. Fördelarna med att ha en god kreditvärdighet är många, bland annat får du bättre lånevillkor och fler företag vill ingå avtal med dig.

Vad du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet

1. Samla dina lån

Att samla dina lån är ett enkelt sätt att förbättra din kreditvärdighet, då flera lån ofta ses som ett varningstecken på en rörig ekonomi. Om din kreditvärdighet är så pass låg att ingen långivare vill ta risken kan något av alternativen nedan passa bättre.

2. Höj din inkomst

När du höjer din inkomst förbättras din betalningsförmåga. Om det ännu inte är dags för lönesamtal kan en lösning vara att skaffa ett extrajobb eller byta jobb om du inte trivs på din befintliga arbetsplats.

3. Betala av lån

Prioritera att betala av de lån du redan har, särskilt de med höga räntor och avgifter. Dessa lån försämrar nämligen din kreditvärdighet avsevärt.

4. Skaffa en medlåntagare

En medlåntagare innebär större trygghet för långivaren då de utgår från er gemensamma betalningsförmåga när låneansökan bedöms. En medlåntagare kan till exempel vara en partner, kompis eller familjemedlem som då blir solidariskt betalningsansvarig för lånet.

Så gör du för att samla dina lån

När du ska samla dina lån behöver du jämföra låneerbjudanden från flera långivare för att få ett så fördelaktigt alternativ som möjligt. Ett tips är att kontakta oss på Consector, vi gör det jobbet åt dig. Förutom att vi endast tar en kreditupplysning jämför vi låneerbjudanden från flera långivare och ser till att du får det bästa alternativet. Dessutom får du kostnadsfri rådgivning så att du ska kunna känna dig trygg under hela processen.