Consector Förklarar
Semester för din plånbok

Semester för din plånbok

Det svenska sommarvädret är ju som bekant inte alltid att lita på. Många av oss längtar efter att solsäkra semestern med en resa till varmare breddgrader, men våndas över det ekonomiska. Det är fullt förståeligt, utgifterna springer lätt iväg under sommarmånaderna. Men det behöver inte betyda att du måste lägga drömmen på hyllan. Med några enkla knep kan du fixa en riktigt härlig resa som inte kostar skjortan.

Är du bara beredd att lägga lite tid och energi finns det alla möjligheter att skräddarsy semesterresan efter din plånbok. Här är våra bästa tips:

Undvik högsäsong
Om du har möjlighet, undvik att åka på semester under högsäsong. Åk istället tidigt på sommaren eller först när skolorna har börjat i augusti. Då är resorna billigare och det är dessutom lugnare på semesterorterna.

Boka själv på nätet
Det kräver lite tid och engagemang, men oftast är det lönsamt att boka flyg och boende själv istället för att ta hjälp av en resebyrå. Är du dessutom flexibel kring datum och flygtider kan du komma riktigt billigt undan. Gör flera sökningar, jämför priser och tänk på att två enkelbiljetter med olika flygbolag många gånger kan vara billigare än en tur- och returbiljett med samma flygbolag.

Sista minuten
Om du har lite is i magen kan du göra riktiga klipp bland charterarrangörernas sista minuten-erbjudanden.

Betala med kort
Betala med kreditkort när du bokar din resa. Många kort ger dig nämligen både avbeställningsskydd och ersättning vid förseningar och uteblivet bagage. Väldigt värdefullt om oturen skulle vara framme.

Packa lätt
Flygbolagen tar ofta ut en avgift för att checka in bagage. Genom att packa smart och resa med endast handbagage kan du spara många hundralappar varje väg. Du klarar dig på mycket mindre packning än vad du tror, vi lovar!

Lägenhetshotell eller bostad
Det finns många prisvärda boendealternativ till det klassiska hotellrummet. Boka ett lägenhetshotell, hyr en lägenhet eller ett hus via Airbnb  eller byt bostad med andra resenärer via sajter som Hembyte och Intervac. Prislappen blir lägre och du har dessutom möjlighet att hålla nere kostnaderna ytterligare genom att laga en del måltider själv istället för att äta ute på restaurang.

Semestra med vänner
Hyr ett mysigt hus och semestra ihop med vänner och familj. The more the merrier – och fler som kan dela på kostnaderna.

Fråga lokalbefolkningen
Restaurangerna som hotellen och researrangörerna tipsar om kan ofta vara dyra och ganska överskattade. Fråga istället lokalbefolkningen vilka ställen de rekommenderar för mer prisvärd (och många gånger godare) mat och en genuin upplevelse.

Starta ett semesterkonto
Vårt sista och kanske allra bästa tips är att starta ett semesterkonto och börja spara en liten summa varje månad. Det är ett enkelt och effektivt sätt att minska den ekonomiska oron och skapa mer utrymme för härligheter under semestern. Så se över din ekonomi och fundera på hur du kan gå tillväga för att frigöra lite pengar varje månad. Och det behöver egentligen inte handla om några större uppoffringar. Kanske har du funderat på att samla lån och krediter hos flera kreditgivare och  minska räntekostnaderna genom att samla skulderna under ett enda lån. Eller kanske kan du skippa utelunchen och take away-kaffet ett par gånger i månaden eller cykla och promenera oftare istället för att ta bilen eller bussen. Många bäckar små kan göra stor skillnad.

Trevlig semester!