Consector Förklarar
Semestertider – planering, planering, planering

Semestertider – planering, planering, planering

Äntligen semestertider, men visst kräver det planering. Inom det mesta; resor, sommarstugor, fix och don. Men även den ekonomiska biten kräver lite kärlek. För visst kostar det att njuta. Och kanske vill man njuta lite extra under sommarmånaderna – tre korta, men fantastiska, månader av (förhoppningsvis) sol och avkoppling.

Men för att kunna njuta och koppla av krävs det några månader av slit och, så klart, planering. Därför kommer vi här med några tips som kan underlätta allt vad gäller besparingar inför semestern. Du kommer att tacka oss sen.

Sätt upp en budget

För att få kontroll och hålla koll på din ekonomi är det smart att skaffa dig en budget, det vill säga en planering över kommande inkomster och utgifter. Detta är en strategi som många företag och organisationer gör i syfte att få en tydlig bild över ekonomin och kunna planera verksamheten. Vi privatpersoner brukar göra en budget för att kunna planera vad inkomsten ska användas till. Och det är precis därför det är ett riktigt hett tips för att kunna få ordning på semesterkassan – i god tid.

Se över din KALP

KALP står för Kvar Att Leva På och är det belopp som ett hushåll ska ha kvar att leva på efter att boendekostnader, räntekostnader och andra levnadskostnader är betalda. En KALP-kalkyl måste alltid göras för att exempelvis få ett lån beviljat. I detta fall handlar det mest om att ni bör se över er KALP för att lättare kunna sätta upp den där budgeten och börja spara inför semestern. Det är ett mycket lättöverskådligt sätt att se över era besparingar och ett smart sätt att komma igång på.

Tänk som ett företag; hur ser din betalningsförmåga ut?

Betalningsförmåga är en persons eller ett företags möjlighet att betala en skuld inom en förutbestämd tidsperiod. Har du en fast inkomst har du förmodligen en god betalningsförmåga och det är betalningsförmågan som är en av faktorerna som avgör huruvida du får ta lån eller inte. Tänker du stort och tar in detta i kalkylen när du planerar ditt sparande, blir det förmodligen enklare att komma igång och du lär därmed ha en bättre bild av både dig som “ekonom” och din faktiska ekonomi.

Alla dessa knep är enkla att komma igång med och kommer förmodligen att ta dig dit du vill i sommar – och framöver. Det är en idé att fortsätta använda dessa knep även i vardagen, eftersom du kommer att få en bättre bild av din ekonomi. Tänk stort, tänk som ett företag. Det är det värt att göra i längden. Du kanske till och med kommer ännu längre nästa sommar?