Consector Förklarar
12 tips på hur du sparar pengar på matinköpen

12 tips på hur du sparar pengar på matinköpen

Mat är en ljuvlig del av tillvaron, men den påverkar också din ekonomi. I slutändan kan det antingen bli väldigt dyrt eller rätt billigt. Ett av de mest effektiva sätten att spara pengar är därför att dra ner på matkostnaderna. Genom att vara mer medveten när du planerar och genomför dina matinköp kan du nämligen spara tusenlappar varje månad. Här ger vi våra bästa tips för att du ska spara pengar på matinköpen – och samtidigt förbättra din privatekonomi.

12 tips på hur du drar ner matkostnaderna

1. Planera

Bestäm en dag då du sätter dig ner och planerar vad du ska äta den kommande veckan. Fundera på vad du kan laga som ger flera måltider och välj rätter som du antingen kan frysa in eller göra en matlådor av. Då blir måltiderna varken ensidiga eller dyra.

2. Gör inköpslista

Undersök vad du har för råvaror hemma innan du åker till affären så att du undviker att köpa saker du redan har. Skriv sedan upp vad du behöver för att kunna laga veckans måltider och håll dig till inköpslistan i affären. Om du inte har en inköpslista är det lätt att onödiga varor slinker ner i korgen och att kvittot får ett högre belopp än du önskar.

3. Storhandla

I längden blir spontanköp ofta betydligt dyrare än storhandling. Förutom att du då köper dyrare produkter kanske du köper varor du inte behöver. Därför kan du spara mycket pengar på att handla veckovis istället för att smita in på snabbköpet efter jobbet.

4. Släng inte mat

Släng inte mat i onödan utan ta vara på både råvaror och färdiga rätter. Tänk på att utnyttja din frys, det går faktiskt att frysa in råvaror som ost, chips, deg, mjölkprodukter, grönsaker, kött och frukt. Förutom att det är bra ur ett miljöperspektiv sparar du pengar när du minskar ditt matsvinn.

5. Ät säsongsbaserat

Avokado från Peru är supergott, men att frukten har fraktats från andra sidan jorden är något du får betala för. Satsa istället på att välja råvaror som är i säsong, det är både billigare och mer klimatsmart.

6. Laga maten själv

Att köpa snacks, halvfabrikat eller äta lunch ute blir dyrt i längden. Försök därför att laga så mycket mat som möjligt hemma, och ta med mackor eller frukt till mellanmål.

7. Ta med egna kassar

Gör det till en vana att ta med dig egna tygkassar när du ska åka och handla. Då slipper du lägga pengar på dyra matkassar.

8. Baka bröd

Testa att baka ditt eget bröd. Det är både enklare och går snabbare än du kanske tror. Förutom att du sparar pengar är det dessutom nyttigare än bröd som innehåller olika e-ämnen.

9. Handla inte när du är hungrig

Det här har du säkert hört förut, men handla inte när du är hungrig. Hunger gör nämligen att man förtränger sina ambitioner om låga matkostnader.

10. Skippa köttet

Kött är dåligt för miljön, kroppen och plånboken. Men du behöver inte bli vegan på heltid för att dra ner på din köttkonsumtion, det räcker med att äta några fler vegetariska måltider i veckan för ett positivt resultat.

11. Bli medlem

Bli medlem i matbutikernas bonusprogram. Det är alltid gratis att bli medlem, och förutom olika bonusar får du dessutom specialerbjudanden, inspirerande recept och rabatter. I vissa fall kan du koppla ditt betalkort till bonusprogrammet så att det registreras automatiskt varje gång du handlar.

12. Jämför matpriser

Ta hjälp av ekonomiappar för att hålla kostnaderna nere. Med appen Matpriskollen kan du jämföra vad varor kostar i olika butiker och planera dina inköp därefter.

Förbättra din privatekonomi

Om du behöver göra en mer drastiskt förändring för att förbättra din privatekonomi kan en lösning vara att samla dina lån. När du samlar lånen kan du omförhandla räntan och på så sätt både få bättre överblick och villkor. Om du tycker att det verkar krångligt kan du vända dig till oss på Consector. Vi hjälper dig att jämföra erbjudanden från flera långivare och förhandla fram bra villkor.