Consector Förklarar
Hur sparar man pengar? Våra 13 bästa tips!

Hur sparar man pengar? Våra 13 bästa tips!

Vem drömmer inte om ett välfyllt sparkonto och ekonomisk trygghet? Att bränna pengar är den enklaste saken i världen, att göra motsatsen är kanske inte lika lätt – men inte heller så svårt som man kan tro. Så hur gör man egentligen för att den där drömmen ska bli verklighet? Här får du våra bästa spartips!

Många förknippar sparande med att leva torftigt. Vår filosofi är att det snarare handlar om att leva lite smartare. Ser man bara till att skaffa sig en god överblick över sin ekonomi, funderar ett varv kring sin vardag och gör smarta val där utefter så kan man faktiskt spara utan att tumma nämnvärt på livskvaliteten.

Hur mycket ska man spara i månaden?

Hur stort belopp man bör spara är högst individuellt. Det beror på vilken inkomst och vilka utgifter man har och vilket sparmålet är. Men generellt är cirka 10% av lönen en bra riktlinje, och dessa kan självklart fördelas på olika poster.

Så kommer man igång med sparandet?

Sätt upp ett sparmål

En bra startpunkt är att tänka över vad syftet med ditt sparande är. Är fokus att bygga upp en buffert, en kontantinsats, att pensionsspara eller att finansiera en resa. Kanske en blandning? Hitta din grej och sätt sedan upp ett rimligt sparmål – gärna med mindre delmål, det hjälper dig att hålla motivationen uppe.

Automatiskt sparande

Säkerställ att sparandet blir av genom att automatisera det. Det gör du enkelt genom att sätta upp en stående överföring.

Sparkonto, fonder eller aktier

Se till att placera dina pengar antingen på ett sparkonto med ränta eller i fonder och/eller aktier, så att de har möjlighet att växa med ränta-på-ränta-effekten. Tycker du att det verkar svårt och krångligt med fonder och aktier finns appar att ta hjälp av. Några exempel är:
-Opti
-Fundler
-Spira

Se över utgifterna

Kartlägg vilka utgifter du har och se vilka poster du kan minska. Kom ihåg att många bäckar små gör stor skillnad.

Förhandla räntan

Om du har ett bolån eller privatlån kan det vara en god idé att kontakta banken och försöka förhandla ner räntan. Det kan du antingen göra själv eller via en låneförmedlare.

Samla lån och krediter

Har du flera olika privatlån och krediter? Se till att istället samla dem under ett enda lån och sänk räntekostnaderna avsevärt.

Samla alla försäkringar

De flesta försäkringsbolag ger rabatt om du samlar alla dina försäkringar hos dem. Jämför olika bolag och se vilka som ger erbjuder dig bäst deal.

Jämför priser

Det finns många bra jämförelsesajter på nätet. Använd dem för att se vilka bolag som kan ge dig bäst pris på exempelvis elavtal, bredband och mobilabonnemang. Samma sak om du ska handla någon pryl, gör lite research först och ta reda på vilken butik som är billigast. Det är smidigt och enkelt och kan spara dig mycket pengar.

Avsluta prenumerationer

Lista dina olika prenumerationer. Finns det någon eller några du kan avvara? Kanske räcker det med antingen HBO eller Netflix istället för båda? Avsluta dem du inte behöver.

Autogiro och e-faktura

Får du fortfarande en del räkningar hem i brevlådan? Gör slag i saken och sätt dem på autogiro eller e-faktura. Då slipper du administrativa avgifter, minskar risken för påminnelseavgifter och gör dessutom miljön en tjänst.

Smarta sparhacks

Smart sparande är det bästa sparandet. Och allra helst när det gynnar både sparkontot och miljön.

Spara pengar på maten

Det finns många enkla knep för att minska ner på matkostnaderna:

  • Skriv alltid en inköpslista och köp bara det du behöver.
  • Köp varor med “kort datum”.
  • Köp vegetariskt framför animaliskt.
  • Köp frukt och grönt efter säsong.
  • Undvik halvfabrikat. Det är både godare, billigare och nyttigare med mat som är lagad från grunden.
  • Gör storkok och ha med lunchlådor till jobbet.
  • Det kommer alltid komma dagar då det känns riktigt motigt att laga mat. Var förutseende och ha alltid ingredienser till något snabbt och enkelt hemma, så slipper du lägga pengar på någon halvtrist take away.

Sälj eller byt saker du inte behöver

Alla har vi kläder och prylar som bara ligger i skåpen och skräpar. Rensa ut med jämna mellanrum och sälj på Tradera eller Blocket eller byt med vänner och bekanta. Du tjänar en slant och det är dessutom väldigt befriande.

Handla second hand eller låna

Handla dina kläder second hand eller låna på ett klädbibliotek (ja, det finns på riktigt!). Det ger dig en billigare, schysstare och mer personlig garderob.

Gå, cykla eller åk kollektivt

Spar in på bensinpengar och utsläpp. Gå, cykla eller åk kollektivt när du kan, och ta bilen när du verkligen måste.