Consector Förklarar
Spartips för småbarnsfamiljen

Spartips för småbarnsfamiljen

När familjen utökas förändras livet på många sätt, och inte minst den ekonomiska situationen. Om du vill ta kontroll över familjens ekonomi och få mer pengar över till roliga aktiviteter har du hittat helt rätt. Här har vi samlat konkreta och effektiva spartips för småbarnsfamiljen.

 

Få koll på ekonomin

Kanske säger det sig självt, men det är svårt att få kontroll över sin ekonomi om man inte vet vad pengarna går till. Börja med att göra en budget för att fastställa vad du har råd med. Skriv därefter ner familjens utgifter under en månad så kommer du att få bättre överblick över er ekonomiska situation. Vilka utgifter är nödvändiga och vilka är det inte?

 

Undvik matfällor

Det krävs en del planering för att dra ner på familjens matkostnader. Bestäm den kommande veckans måltider och veckohandla istället för att göra enstaka spontanköp. Satsa på en mer vegetarisk kost och undvik halvfabrikat – det blir både nyttigare och billigare. Ta alltid med mellanmål när ni ska till lekplatsen eller åka iväg på utflykt. När barnens (eller föräldrarnas) energinivå sjunker är medtagna mackor eller frukt är betydligt billigare än akutinköp från en kiosk.

 

Bostadskostnader

Undersök om du kan sänka bostadens driftskostnader. Se även över dina el-, TV-, internet- och telefonabonnemang och ta reda på vad andra leverantörer erbjuder. I bästa fall kan du spara hundralappar varje månad bara genom att byta leverantör.

 

Köp begagnat

Idag finns en stor marknad online för begagnade barnkläder och leksaker. Utnyttja det! På exempelvis tradera.se och blocket.se kan du sälja och köpa allt från sportutrustning till barnvagnar. Tänk också på att spara storasyskonets kläder när hen har växt ur dem. Småsyskonen kommer säkerligen att passa lika bra i plaggen.

 

Försäkringar

Funderar du på att skaffa barnförsäkring till ditt barn? Innan du gör det – undersök vad du egentligen får för försäkringen och räkna ut hur mycket premien kostar under hela barnets uppväxt. I många fall täcker hemförsäkringen alla familjemedlemmar och en barnförsäkring kan därför vara överflödig.

 

Tjäna pengar på det ni har

Ett enkelt sätt att tjäna extra pengar är att hyra ut bostaden eller landstället när ni själva inte är på plats. Titta också igenom källarförrådet och se om ni har några ägodelar som inte längre gör nytta. Som ovan nämnt är andrahandsmarknaden stor och det är lätt att sälja det ni inte använder. Om det verkar omständigt kan tjänster som exempelvis sellpy.se vara till hjälp. De sköter försäljningen åt dig.

 

Transporter

Bil är ett bra hjälpmedel för barnfamiljen, men bensin kostar. Anordna skjutslag till barnens aktiviteter för att spara både tid och pengar. Det brukar uppskattas bland andra föräldrar och du får möjlighet att lära känna dina barns kompisar. Åk buss, cykla eller gå när ni har möjlighet till det. Förutom att du drar ner på transportkostnaderna kommer barnet känna sig tryggare när hen ska ta sig fram själv i framtiden.

 

Kalas

Visst ska din älskling firas ordentligt när hen fyller år, men kom ihåg att ett lyckat kalas inte behöver vara särskilt dyrt. Anordna korv- och brödgrillning eller en enkelt ordnad fotbollsturnering. Lekar utomhus bidrar ofta till ett trött och nöjt födelsedagsbarn när kvällen kommer.