Consector Förklarar
Spartipsen som ger dig bättre ekonomi

Spartipsen som ger dig bättre ekonomi

Så här kan du spara pengar och få en bättre privatekonomi.

Dels visar vi hur du spar pengar genom att minska dina kostnader. Dels får du tips om hur du kan spara de pengar du får över för framtiden.

Spar pengar genom att minska dina kostnader

 • Om du har många olika lån och krediter kan du spara pengar genom att samla allt i ett nytt lån. Då får du som regel lägre ränta och färre papper att hålla ordning på.
 • Du kan också minska dina kostnader genom att jämföra bolån. Ett lämpligt tillfälle att göra detta är när bolånerabatten för ditt ursprungliga lån löper ut. Jämför bolån gratis här.
 • Att samla sina försäkringar i ett bolag kan också vara ett sätt att spara pengar genom sänkta försäkringspremier.
 • Om du vill köpa kapitalvaror eller kanske en semesterresa kan du spara pengar genom att spara först och handla sedan. Det är alltid billigare att köpa något för egna pengar än med lånade.
 • Jämför el-bolag. Men fall inte för löften från första bästa telefonförsäljare. Om du vill spara pengar, då gäller det att ta reda på vilken leverantör som verkligen är billigast totalt sett.
 • Storstäda din ekonomi då och då. Många småutgifter som telefonabonnemang, tidningsprenumerationer och nättjänster blir tillsammans betydande belopp. Spara pengar genom att se över att du har de mest förmånliga avtalen och genom att säga upp sådant som du inte längre behöver eller använder.
 • Spar pengar genom att göra en budget. Om du inte har kontroll över dina utgifter är det lätt hänt att de blir större än dina inkomster.

Som medveten konsument kan du spara tusentals kronor varje månad bara på att samla dina privatkrediter. Se räkneexempel här.

Att spara sina pengar

Om du får pengar över är det en god idé att spara för framtida utgifter eller för att ha en trygg buffert.

Vill du spara till något speciellt som ett inköp eller en resa är det viktigt att börja med att tänka igenom vad man verkligen vill prioritera. Sätt sedan upp ett tydligt mål för hur mycket du vill spara ihop till och hur lång tid det skall ta. Räkna sedan efter hur mycket du behöver spara varje månad för att nå ditt mål. Låna helst inte pengar till saker som förlorar sitt värde eller förbrukas snabbt. Håll motivationen uppe genom att fira uppnådda delmål med jämna mellanrum. Läs mer på vår sida om hur du kan nå dina mål med en smart sparplan.

Här är några olika sätt du kan använda för att spara:

 • Skaffa ett sparkonto. Om du vill spara pengar är det en god idé att ha dem på ett separat konto, som du inte använder för att betala vardagliga utgifter.
 • Gör en automatisk månadsöverföring till ditt sparkonto. På så sätt kan du spara utan att ens behöva tänka på det.
 • Spara i ditt boende. Värdet kan man i och för sig inte veta förrän det är dags att sälja. Men under de senaste årtiondena har bostäder varit en god investering.
 • Fondsparande ger dig möjlighet att välja riskprofil. Vill du göra det enkelt att spara kan du välja ett investeringssparkonto. Eller så investerar du direkt och betalar skatt för hela vinsten vid försäljning.
 • Spara till pensionen. Det blir allt viktigare att man själv börjar spara till sin pension, för en trygg ålderdom. För de flesta sker ett sådant sparande genom tjänstepensionen. Det går även att ta privata pensionsförsäkringar. För bästa sparande, jämför avgifter och skattevillkor.
 • Finansvärlden erbjuder dessutom ett stort antal olika instrument för investeringar och sparande. Här är det helt upp till ditt eget omdöme. Men tumregeln är som alltid att om något låter för bra för att vara sant, då är det nog också för bra för att vara sant.