Consector Förklarar
Ta körkort billigt

Ta körkort billigt


Att få lappen kan kosta ett ganska stort antal lappar, det är väl känt. Men du behöver inte lägga dig platt, eller lägga ner helt – det finns sätt för den som vill ta körkortet billigare.


Körkortet är en investering för livet. När du väl har tagit lappen, kommer du alltid ha den (förhoppningsvis). Du kan ha stor glädje av körkortet, privat, men körkortet är dessutom en förutsättning för vissa jobb.


Med det perspektivet kanske man kan acceptera att körkortet kommer med en viss kostnad. Samtidigt ska ju pengarna ut, och det finns en del vettiga saker man kan göra för att inte behöva lägga ut mer pengar än nödvändigt.


Övningskör privat


Den största kostnaden är utan tvekan körlektionerna. Det mest grundläggande tipset är därför att minimera dem genom att övningsköra privat. Kan du inte köra med mamma eller pappa, en brorsa, en syrra? Sök i vidare cirklar. Se till att hitta någon som är beredd att skaffa licens och sitta bredvid. Kör väldigt mycket och se till att du är fena på bilkörning innan du ens funderar på att köra upp. Bilkörning är en färdighet, den ska inpräntas i muskelminnet.


Övningskör målinriktat


Det finns en kursplan för övningskörning (Trafikverket). Använd den även om du kör privat, så att träningen leder någonstans. Det är inte tillräckligt svårt att bara cruisa tusen varv runt torget.


Hårdgnugga teorin


Att läsa och skriva övningsprov är gratis, mer eller mindre (låna på bibblan, köp begagnat). Att misslyckas på teoriprovet kostar pengar. Alltså, plugga och öva jättemycket och se sedan till att klara provet. Det har också den fördelen att det kommer ut en riktigt duktig bilförare på vägarna. Det är också bra om du pluggar teori parallellt med att du övningskör privat, så att du lär dig rätt saker på rätt sätt.


Jämför priser


Ta inte första bästa körskola, utan kolla upp dem ordentligt och jämför både priser, upplägg och omdömen. Idag finns det oanade möjligheter att få information om olika tjänsteutövare, så det finns ingen anledning att hamna på en körskola som är onödigt dyr, eller helt enkelt inte tillräckligt bra.


Var tydlig mot körskolan


När du väl tar kontakt med en körskola ska du säga rakt ut att du vill minimera kostnaden. Se till att de inte kräver fler körlektioner än du är beredd att betala för. Var en riktigt snål gnetkolv, så kanske du kan undvika att de petar in en extra lektion här och en extra lektion där utan en riktigt god anledning.


Välj gymnasium inkl. körkort


Långsökt tips, men det finns faktiskt en del gymnasieskolor där körkortet ingår.


Vänta tills du verkligen är redo


Har du motivation går det lättare, och därmed blir det också billigare. Om du funderar på att ta körkort lite bara för att. Av skäl som inte är riktigt klara för dig, bara något man ska ha. Om det känns som att du utsätter dig för det motvilligt. Då är också risken att kostnaden drar iväg.


Dra inte ut på tiden


När du väl sätter igång med betalda körlektioner och betalda teorilektioner, då ska du se till att föra projektet i mål utan dröjsmål. Om du gör ett uppehåll mitt in, förlorar du både vana och kunskap, vilket leder till fler lektioner och i värsta fall att du måste göra om teoriprov eller uppkörning. (Däremot kan du med fördel övningsköra privat under lång tid dessförinnan).


Byt körlärare


Om du inte är riktigt nöjd med körlektionerna, be att få en annan körlärare. Annars kommer du att få harva mer än nödvändigt, vilket blir dyrt. Du har ingen plikt mot läraren, utan skolan har en plikt att ge dig bästa service för pengarna. Det behöver inte ens vara nåt fel på läraren, det kanske bara är så att ni inte funkar så bra ihop.


Kör upp med automatväxel


Att ta körkort för automatväxlad bil kräver normalt något färre lektioner, och blir på så sätt något billigare. Däremot har det sina nackdelar, så det är inget självklart tips. Du stänger helt enkelt dörren till ett mycket stort antal bilar, nämligen dem som saknar automatlåda.


Öva med simulator / tevespel


Även om en simulator inte är ”the real thing”, är det ändå inte alls fel som träning. Både en äkta simulator och ett bra tevespel kan ge mycket värdefull träning utan större kostnad, vilket förkortar processen och ökar dina chanser att klara uppkörningen. (Gäller dock inte Grand Theft Auto.)


Hoppa över körskolan helt


Också ett kontroversiellt tips, men det är faktiskt inte obligatoriskt att överhuvudtaget ha med en bilskola att göra. Rent teoretiskt kan du lära dig allt på egen hand, genomföra de obligatoriska riskkurserna och sedan bara boka tid för teoriprov och uppkörning.

Ansök

  Ditt Önskade lånebelopp Fyll i önskat lånebelopp
  Dra i reglaget
  Återbetalningstid Fyll i antal år/lånetid för ditt lån
  Ungefärlig månadskostnad
  Kr/mån*

  Den lägsta räntan som erbjuds av Consectors samarbetspartners är 1,15 % för bolån och 2,95 % på privatlån.

  1,15 % motsvarar en effektiv ränta på 1,16 %. Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos Consector betalar du ingen uppläggningsavgift för bolånet och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Räntan du/ni erhåller är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar och din privatekonomiska situation, nominell ränta från 2,95 % - 18,95 %. Consector samarbetsbanker erbjuder återbetalningstid från 1 till 15 år, uppläggningsavgift från 0 kr till 495 kr och aviavgift 0 kr till 40 kr. Högsta effektiva ränta vid lån på 10 000 kr med ett års återbetalningstid är 35,68%. Annuitetslån på 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger månadsbetalningar om 1881 kr och totalt betalningsbelopp 112 860 kr.

  Bolån Consector
  Ansök om bolån

  Låna till din nya bostad eller omförhandla dina befintliga bolån. Consector hjälper dig att hitta bästa möjliga villkor och lägre kostnader.

  Gå vidare
  Kreditkort Consector
  Finn det perfekta kreditkortet!

  Det finns väldigt många olika kreditkort och ofta kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. Consector hjälper dig att hitta det bästa kreditkortet för just dina behov.

  Ansök om kreditkort