Consector Förklarar
Undvik identitetskapning – spärra adressändring

Undvik identitetskapning – spärra adressändring

ID-kapningar, även kallat identitetsstöld, omsätter 3,7 miljarder kronor årligen och har ökat 37% per år sedan 2013. Över 85 000 personer drabbas varje år. En viktig del i att förhindra bedrägeriförsök som görs i ditt namn är att hålla koll på din post. Consector Förklarar reder ut problematiken och ger dig tips på att hantera detta.

Identitetskapningar går ut på att missbruka någon annans namn eller personuppgifter och på så sätt beställa varor eller abonnemang. Ofta sker det utan att den drabbade märker något och när det upptäcks är det oftast för sent. Gärningsmannen kan till exempel beställa hem en dator från internet mot faktura, i någon annans namn, och sedan hämta ut den på ett utlämningsställe med hjälp av en förfalskad ID-handling. Utöver vanliga inköp kan bedrägerier även ske i form av att personuppgifter används för att få ut nya bank- eller kreditkort, ta lån eller köpa varor på kredit. Bedrägeriet kan bli kostsamt och ta många timmar att återställa, allt från att kontakta Polisen till butiken som sålt varan.

Varför är det viktigt att hålla koll på din post?
Om ett bedrägeri till exempel gäller en låneansökan, så skickas papper hem från Upplysningscentralen som visar att en kreditupplysning genomförts. Eventuella fysiska avtal och blanketter skickas likaså alltid till folkbokföringsadressen. Detsamma gäller varor som är beställda mot faktura eller kredit – de skickas i regel bara till adressen som man är skriven på. Om någon ändrar din adress utan din vetskap så kan det dröja tills första fakturan kommer innan faran upptäcks – och då kan det bli besvärligt. Det blir dessutom lättare för förövaren att bestämma vart varorna ska komma. Generellt gäller att ju snabbare du förhindrar ett bedrägeriförsök, desto mildare blir eftermälet och jobbet att ”städa upp”. Om du inte har kontroll över din post så riskerar du att upptäcka brottet för sent.

Om du sedan tidigare har någon form av digital brevlåda (till exempel Minmyndighetspost.se eller Kivra.se) så har du redan bättre förutsättningar att förhindra ett adressbyte som någon annan försökt göra. Nu lanserar Skatteverket möjligheten att spärra obehörig adressändring. Vilket i korthet innebär att du, med hjälp av e-legitimation, spärrar möjligheten att ändra din adress utan hjälp av e-legitimation. Detta gör det svårare för obehörig att ändra adress. Fiffigt!

Känn dig trygg med ID-skydd
Att spärra möjligheten till adressändring och ta emot myndighetspost digitalt är en god början. För att kunna känna dig ännu tryggare om olyckan skulle vara framme rekommenderar vi att du tecknar ett ID-skydd via Consector. Fördelarna här är att du snabbt får avisering om ditt personnummer använts vilket ger dig möjlighet att agera och förhindra bedrägeriets omfattning. Om du misstänker bedrägeri har du även tillgång till telefonassistans dygnet runt som hjälper dig med kartlägga, lägga in bedrägerispärr, bestrida fakturor och hantera felaktiga kreditförfrågningar. ID-skyddet hjälper dig att ”städa upp” efter ett eventuellt bedrägeri och du är till viss del försäkrad mot ekonomiska konsekvenser och kvarvarande skulder upp till 100 000 kr som händer i samband med bedrägeriet. ID-skydd är en bra försäkring som hjälper dig att känna dig tryggare mot id-stölder.

Läs mer om Consectors ID-skydd

ID-skydd

Ansök

  Ditt Önskade lånebelopp Fyll i önskat lånebelopp
  Dra i reglaget
  Återbetalningstid Fyll i antal år/lånetid för ditt lån
  Ungefärlig månadskostnad
  Kr/mån*

  Den lägsta räntan som erbjuds av Consectors samarbetspartners är 1,15 % för bolån och 2,95 % på privatlån.

  1,15 % motsvarar en effektiv ränta på 1,16 %. Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos Consector betalar du ingen uppläggningsavgift för bolånet och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Räntan du/ni erhåller är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar och din privatekonomiska situation, nominell ränta från 2,95 % - 18,95 %. Consector samarbetsbanker erbjuder återbetalningstid från 1 till 15 år, uppläggningsavgift från 0 kr till 495 kr och aviavgift 0 kr till 40 kr. Högsta effektiva ränta vid lån på 10 000 kr med ett års återbetalningstid är 35,68%. Annuitetslån på 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger månadsbetalningar om 1881 kr och totalt betalningsbelopp 112 860 kr.

  Bolån Consector
  Ansök om bolån

  Låna till din nya bostad eller omförhandla dina befintliga bolån. Consector hjälper dig att hitta bästa möjliga villkor och lägre kostnader.

  Gå vidare
  Kreditkort Consector
  Finn det perfekta kreditkortet!

  Det finns väldigt många olika kreditkort och ofta kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. Consector hjälper dig att hitta det bästa kreditkortet för just dina behov.

  Ansök om kreditkort