Consector Förklarar
Vad är amorteringsunderlag?

Vad är amorteringsunderlag?

Det är inte alla som är medvetna om att det går att påverka kostnaderna för sina befintliga lån. Men du har faktiskt möjlighet att vända dig till en annan bank för att se om de kan ge dig ett bättre erbjudande. I den här artikeln går vi igenom hur du kan sänka din bolåneränta och vad du behöver veta om amorteringsunderlag.

Vad är ett amorteringsunderlag?

Ett amorteringsunderlag är ett dokument som visar vilka amorteringsvillkor som gäller för ditt bolån, bland annat hur mycket du amorterar. Tecknades lånet efter den 1 juni 2016 behöver banken dessutom ange vilken värdering som ligger till grund för amorteringen, och hur länge värderingen gäller.

När behöver man ett amorteringsunderlag?

För att flytta ett bolån från en bank till en annan behöver du förse den nya banken med ett amorteringsunderlag. Det är för att den nya banken ska kunna matcha villkoren och förstå hur den tidigare banken resonerade när de beviljade lånet.

Vilka banker kräver amorteringsunderlag?

Enligt de nya amorteringskraven måste samtliga banker ta emot ett amorteringsunderlag innan de tar över ett bolån.

Hur får man ett amorteringsunderlag?

Om du har varit i kontakt med en bank som är beredd att ge dig bättre lånevillkor, till exempel lägre ränta, behöver du ett amorteringsunderlag för att flytta lånet. Det gör du genom att kontakta din befintliga bank med en begäran. I många fall kan det ta upp till en vecka från att du kontaktar banken till att du får amorteringsunderlaget, vilket är betydligt längre tid än för andra bankärenden. Anledningen till den utdragna processen är att din befintliga bank vill undersöka om de kan ge dig ett bättre erbjudande för att behålla dig som kund. Din begäran om ett amorteringsunderlag kan alltså ha en väldigt positiv effekt på din ekonomi.

Beställ amorteringsunderlag och förbättra dina lånevillkor

Oavsett om du har för avsikt att byta bank eller inte kan du förbättra dina lånevillkor genom att kontakta din bank och begära ett amorteringsunderlag. Detta fungerar nämligen som en signal om att du är på väg att lämna dem. Banken kommer då att se över ditt lån och höra av sig till dig för att se vad som krävs för att du ska stanna kvar. Med största sannolikhet kommer de att ge dig ett bättre låneerbjudande än det du har för tillfället.