Consector Förklarar
Vad är bilen värd?

Vad är bilen värd?

Vill du veta hur mycket din bil är värd? Vi listar alternativen åt dig, från online-tjänster till besiktning av värderingsman. Du får också veta hur mycket en ny bils värde minskar per år och vad du kan göra för att öka värdet på din bil vid försäljning.

Värdera bilen online

Ett enkelt alternativ är KVD-tjänsten bilpriser.se där du snabbt och gratis kan få din bil värderad online, enligt en standardmall. Ett annat gratis alternativ är autouncle.se som bygger sin värdering av bilpriser på miljontals annonser på tusentals webbplatser runt om i Europa. Service- och verkstadskedjan Mekonomen erbjuder gratis bilvärdering påmekonomen.se/ Även tidskriften Teknikens Värld har en kostnadsfri tjänst online på teknikensvarld.se/bilpriser/. Om du är ute efter att köpa en begagnad bil och vill ha en neutral bedömning av vad som är en rimlig prisnivå kan du vända dig till Konsumentverkets sajt bilsvar.se.

Manuell värdering av din bil

För en grundligare värdering, till exempel om en tjänstebil skall säljas eller köpas ut, erbjuder KVD en manuell genomgång som utförs av en värderingsman som är förordnad av Handelskammaren. Tjänsten finns på bilpriser.se/varderingsintyg och kostar ungefär 2 000 kr inklusive moms. En manuell värdering kan även vara värt kostnaden vid en privat bilförsäljning, då både säljare och köpare kan få en opartisk och objektiv värdering av bilen i fråga. Vill du både ha din bil värderad och hjälp med försäljning kan du använda dig av Cardrops tjänst på cardrop.com.

Hur mycket minskar bilens värde per år?

Generellt sett kan man säga att värdet på en ny bil minskar med upp till 20% per år eller att värdet ungefär halveras på tre år. Men detta beror även på hur långt bilen har körts, hur den är skött och om det finns några skador. Bilens värdeminskning beror också på vilket bilmärke det handlar om, eftersom olika slags bilar är olika populära. Vill du ha hjälp att manuellt räkna ut din bils värdeminskning finns tips hos Konsumentverket på bilsvar.se/sv/ordlista/Vardeminskning/.

Värdering vid försäkringsskada

Om din bil skulle bli oanvändbar efter en olycka bestäms dess värde enligt standardiserade tabeller, som fungerar ungefär som onlinetjänsterna ovan. Detta är alltså ett genomsnittspris som bilförsäkring har. Därför är det viktigt att man har kvitton och gärna också bilder på all bilens extrautrustning.

Så ökar du värdet på din bil

Att sälja bilen privat istället för genom en bilfirma kan ge bättre betalt, men kräver mer jobb med annonsering och möten med potentiella köpare. En tumregel är att du kan få 20-30% mer betalt för din bil om du säljer den privat, jämfört med genom en handlare. Om du säljer privat är ett tips att även att bilder som visar hur fin bilen är invändigt, både fram och bak. Ta många bilder och se till att ta dem i bra belysning, så att de ser trovärdiga ut. Ett knep kan vara att detaljer och interiör syns bättre i ett mjukare ljus, till exempel om det är mulet ute. Till sist, bästa sättet att hålla uppe priset på en bil är att sköta den och hålla den i trim.