Consector Förklarar
Vänd den negativa trenden

Vänd den negativa trenden

Röda siffror i slutet av varje månad?

 


Det kan finnas många anledningar till att leva över sina resurser. Men i det långa loppet är det en ekvation som inte går ihop. Vi har kikat på vad du kan göra för att stå kvar på svarta siffror hela vägen till nästa löning.

 

Plötsligt trillar ett barn eller två ner. Eller så behöver du byta till ett annat och inte lika välavlönat jobb. Och det är bara ett par av många exempel när vår livssituation och därmed levnadsstandard förändras. Vi får fler utgifter men anpassar inte våra utgifter därefter, och därmed måste nalla pengar från sparkontot några dagar innan löning. Men det innebär såklart inte att ditt liv behöver bli spartanskt, se det istället som ett bra läge att göra smarta prioriteringar och förhandla dina lån, t.ex. Här är några punkter som kan vara bra att tänka på.

 

  1. Gå igenom vad som dras varje månad

Ofta har vi autogiro på abonnemang som vi signade upp oss på för länge sedan. Men används verkligen alla? Gå igenom vilka streamingtjänster, träningskort och andra abonnemang som verkligen är nödvändiga och vilka du kan avsluta. Alternativt…

 

  1. …skanna marknaden efter billigare alternativ

Ett abonnemang som du skrev för flera år sedan är med all säkerhet inte det billigaste alternativet i dag. Byter du exempelvis ett mobilabonnemang som du tecknade upp dig för 2015 kan du med all säkerhet kapa din månatliga avgift väsentligt.

 

  1. Förhandla bolåneräntan

Om du har ett bolån finns pengar att spara. Dels genom att sätta bankerna mot varandra, men också genom att direkt förhandla med din nuvarande långivare. Du är en intäkt för dem, oavsett om du betalar 15 eller 1,5 procent i ränta, och de vill verkligen ha dig kvar som kund.

 

  1. Välj en eller ett par unnardagar

Gillar du att äta och dricka gott – gärna ute? Att äta lunch på restaurang är en lyx som bara det kostar dig hundratals kronor i veckan. Tusentals i månaden. Välj istället ut en eller ett par dagar i veckan då du sätter guldkant på vardagen.

 

  1. Hitta billigare jobbresor

Behöver du ta bilen, bussen eller tåget till jobbet? Genom att gå eller cykla istället finns pengar att tjäna varje månad. Är avståndet för långt är det ett bra alternativ att till exempel titta på samåkning eller annat.

 


 

När vi tittar på de olika exempelpunkterna kan vi se att en stor anledning till att kostnaderna skenar stavas: bekvämlighet. Som en morot har vi satt ihop ett exempel på vad några enkla förändringar i vardagen kan göra för din plånbok.

Vanliga utgifter:

 

Resekort i lokaltrafiken mellan cirka 500 och 1 000 kronor. Vi använder SL:s resekort i vårt exempel. Deras pris är 890 kronor/månad.

Buss-/tågkortet kan vara helt nödvändigt. Men det är värt att tänka på. Kan du cykla till jobbet istället för att ta tuben i Stockholm kan du tjäna 890 kronor i månaden och få motion på köpet!

 

Träningskort – cirka 500 kronor i månaden.

Det är inte ovanligt att man har ett tickande gymkort som används sällan eller aldrig. Då kan det vara ett bra alternativ att hitta gratis träningsformer och spara cirka 500 kronor i månaden.

 

Mobilabonnemang – 439 kronor kan bli 199 kronor utan surf. Wi-Fi finns ju ändå.

Genom att gå från ett ”normalt” abonnemang på cirka 450 kronor till ett med mindre surf för 199 kronor tjänare du in 251 kronor varje månad.

 

Pruta på räntan: cirka 1 000 kronor i månaden.

Svårt att sätta en exakt summa, men efter en snabb googling kan man lågt räknat kapa 1 000 kronor varje månad.

 

Kapa någon/några streamingtjänster: HBO Nordic 99 kr/mån. Netflix standard 109 kr/mån. Viaplay total 449 kr/mån. C More All sport 449 kr/mån. Spotify Premium 99 kr/mån.

Säg att du kan avstå ett dyrare och ett billigare paket blir det en besparing på 548 kronor varje månad.

 

Köp en matlåda för 25 kronor istället för att äta ute för 110.

Om vi räknar på att du äter 15 uteluncher varje månad för i snitt 110 kronor blir det totalt 1 275 kronor mer varje månad än om du väljer ett av många billiga alternativ för cirka 25 kronor.

 

 

Enligt exemplet skulle du spara totalt 4 464 kronor varje månad.

Så det FINNS pengar att spara om man bara vill. Lycka till och må 2019 bli de svarta siffrornas år!