Consector Förklarar
Veckan som gått – vecka 19

Veckan som gått – vecka 19

Matleveransbolagen i Stockholm får hård kritik
Marknaden för cykelbudad mat är värd över en kvarts miljard kronor – bara i Stockholm. Men under veckan har den blivit hårt granskad och väckt starka reaktioner. På onsdagen publicerade Breakit sin första del av en omfattande granskning av matleveransbolagen i Stockholm. Breakits reporter Erik Wisterberg hade under två veckor extraknäckt som cykelbud åt Uber Eats och Foodora, med en snittlön på 39 kronor i timmen, före skatt. Han avslutade sitt sista pass med en livesändning på Facebook för att sprida budskapet.
– Ny teknik skapar nya lösningar och nya möjligheter men det finns ingen anledning att ens diskutera om människor i dag och i framtiden ska tjäna 39kr i timmen, skriver Sveriges Statsminister Stefan Löfvén som även han reagerat starkt på granskningen.

Minecraft-grundaren satsar på att hjälpa nyanlända
2014 sålde grundarna Markus ”Notch” Persson, Carl Manneh och Jakob Porsér sitt spelbolag Mojang till Microsoft för 18 miljarder kronor. Carl Manneh, som var vd för Mojang, har nu klivit in i styrelsen för Welcome App, en app med mål att göra det enklare för nyanlända att komma i kontakt med människor i sitt nya land.
– Det känns roligt och aktuellt och engagera sig i denna fråga, på ett högst relevant sätt, säger han till Breakit.

Är Big data den nya oljan?
Big Data räknas numera som en av världens mest värdefulla resurser. Makten ligger främst hos de så kallade ”Big 5” – Google, Amazon, Apple, Facebook och Microsoft. Dessa bolag äger nu gemensamt så mycket data, både om företag och privatpersoner, att det kommer vara näst intill omöjligt för andra företag att konkurrera med dem. När företagen har kontroll över så mycket data, som kommer att kunna analyseras med hjälp av artificiell intelligens, skulle de redan på ett tidigt stadie kunna se om nystartade företag på sikt skulle kunna hota deras dominans. Frågan man ställer sig nu är huruvida jättebolagen som kontrollerar denna data bör regleras hårdare än vad som i dag är fallet?

Norsk miljardfond satsar på AI-bolag
En grupp norska entreprenörer och investerare planerar att ta in en miljard kronor till den nystartade fonden Norwegian.ai. Fonden ska investera i startupbolag inom AI (artificiell intelligens) i Norge och övriga Norden.
– Vi menar att AI är som syre för samhället. Vi är en oljenation som är tvungna att ta oss ifrån oljan. Den tekniska utvecklingen är så snabb, och ett hot mot jobben. Det kommer även att skapas jobb för dem som förstår tekniken, och det är såna jobb vi önskar i Norge, säger Anders H. Lier, partner på det norska riskkapitalbolaget Nordic Impact och en av grundarna till den nya AI-fondon till Shifter.

Villapriserna fortsätter att stiga
Det genomsnittliga priset på en villa i Sverige steg med två procent i april, uppger Statistiska centralbyrån, SCB.
På tolv månader har snittprisökningen i landet varit nio procent, och snittpriset på en småhusfastighet ligger nu på drygt 2,9 miljoner kronor.

Ansök

  Ditt Önskade lånebelopp Fyll i önskat lånebelopp
  Dra i reglaget
  Återbetalningstid Fyll i antal år/lånetid för ditt lån
  Ungefärlig månadskostnad
  Kr/mån*

  *Den lägsta räntan som erbjuds av Consectors samarbetspartners är 2,95 % på privatlån. Räntan du/ni erhåller är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar och din privatekonomiska situation, nominell ränta från 2,95 % - 18,95 %. Consector samarbetsbanker erbjuder återbetalningstid från 1 till 15 år, uppläggningsavgift från 0 kr till 495 kr och aviavgift 0 kr till 40 kr. Högsta effektiva ränta vid lån på 10 000 kr med ett års återbetalningstid är 35,68%. Annuitetslån på 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger månadsbetalningar om 1881 kr och totalt betalningsbelopp 112 860 kr.

  Bolån Consector
  Ansök om bolån

  Låna till din nya bostad eller omförhandla dina befintliga bolån. Consector hjälper dig att hitta bästa möjliga villkor och lägre kostnader.

  Gå vidare

  Kreditkort Consector
  Finn det perfekta kreditkortet!

  Det finns väldigt många olika kreditkort och ofta kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. Consector hjälper dig att hitta det bästa kreditkortet för just dina behov.

  Ansök om kreditkort