Consector Förklarar
Veckan som gått – vecka 20

Veckan som gått – vecka 20

Spotify köper upp startups på löpande band
Spotify är den svenska musiktjänsten som revolutionerat musikkonsumtionen. Senaste tiden har de slukat en hel del startups, bland annat den svenska musiktjänsten Mediachain och brittiska Sonalytic. I onsdags avslöjade de på sin sajt att de börjar samarbeta med ännu ett bolag, denna gång den Paris-baserade startupen Niland – en startup som med hjälp av artificiell intelligens optimerar musiksök, med andra ord en perfekt partner för Spotify.

Hemelektronik väntas bli dyrare efter midsommar
Med ambition att minska användning och spridning av skadliga flamskyddsmedel inför regeringen en punktskatt på dessa kemikalier, skriver SVD. För konsumenter innebär kemikalieskatten att hemelektronik kommer att bli dyrare efter den 1 juli när skatten börjar tas ut. Den nya skatteändringen har bemötts med kritik från branschen som anser att skatten är tandlös. Klas Elm, vd för organisationen Elektronikbranschen menar att det blir en skevhet på marknaden då skatten bara tas ut från svenska aktörer. Han menar att det hela bara kommer få konsekvenser som att konsumenterna köper sina produkter från utlandet istället, då försäljning från utländska försäljare inte beskattas.
– Det blir dyrt, krångligt och negativt för svensk handel. Det är feltänkt från början, säger Klas Elm, vd för organisationen Elektronikbranschen.

Ikeas varumärke ökar och är Sveriges mest värdefulla varumärke
Enligt konsultbyrån Brand Finance toppar Ikea listan över Sveriges mest värdefulla varumärken. På bara ett år har varumärket ökat i värde med 42 procent, motsvarande 210 miljarder kronor. Stil, enkelhet, funktionalitet och prestigelöshet är värdeorden bakom Ikeas varumärke och i kombination med kreativitet och effektiv kommunikation är detta nyckeln till den stora framgången. Nummer två på listan är H&M, som efter den årliga värdeökningen på 24 procent lyft till motsvarande 170 miljarder.

Sverige i framkant gällande kontantfritt samhälle
Cirka 80 procent av alla betalningar i Sverige sker med kort i dag, enligt Svensk Handel. Branschorganisationen spår att Sverige kommer att vara helt kontantfritt år 2020. Digitala plånböcker har inte slagit igenom på allvar ännu, även om mycket talar för att vi är på god väg att anamma den nya tekniken, som innebär att man genomför transaktioner utan att behöva hantera betalkort eller kontanter. Anledningen till fördröjningen tros vara att vi konsumenter redan är ganska nöjda med enkelheten att betala med fysiskt kort, menar Catharina Hoffsten, expert på mobila betalningar på Eurocard.

Kvinnor och män behandlas olika av investerare
När män och kvinnor söker riskkapital behandlas de, och uppfattas olika av investerare – till männens fördel. Det visar en ny studie där tre professorer har följt beslutsfattare inom det svenska riskkapitalet. Männen fick kapital i större utsträckning och beviljades även högre summor än kvinnorna, visar studien som grundar sig i material från 2009-2010. Branschen reagerar på studien men är inte direkt förvånade över resultatet.
– Jag är inte jätteförvånad heller, det här är ju ett problem vi har i industrin och det är mycket som ska göras, säger Aurore Belfrage, på riskkapitalet EQT Ventures.
Studien visar bland annat att yngre män beskrivs som unga och lovande medan yngre kvinnor nekas på grund av bristande erfarenhet.

Ansök

  Ditt Önskade lånebelopp Fyll i önskat lånebelopp
  Dra i reglaget
  Återbetalningstid Fyll i antal år/lånetid för ditt lån
  Ungefärlig månadskostnad
  Kr/mån*

  *Den lägsta räntan som erbjuds av Consectors samarbetspartners är 2,95 % på privatlån. Räntan du/ni erhåller är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar och din privatekonomiska situation, nominell ränta från 2,95 % - 18,95 %. Consector samarbetsbanker erbjuder återbetalningstid från 1 till 15 år, uppläggningsavgift från 0 kr till 495 kr och aviavgift 0 kr till 40 kr. Högsta effektiva ränta vid lån på 10 000 kr med ett års återbetalningstid är 35,68%. Annuitetslån på 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger månadsbetalningar om 1881 kr och totalt betalningsbelopp 112 860 kr.

  Bolån Consector
  Ansök om bolån

  Låna till din nya bostad eller omförhandla dina befintliga bolån. Consector hjälper dig att hitta bästa möjliga villkor och lägre kostnader.

  Gå vidare

  Kreditkort Consector
  Finn det perfekta kreditkortet!

  Det finns väldigt många olika kreditkort och ofta kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. Consector hjälper dig att hitta det bästa kreditkortet för just dina behov.

  Ansök om kreditkort