Consector Förklarar
Veckan som gått – vecka 22

Veckan som gått – vecka 22

Trump och USA lämnar Parisavtalet
President Trump har beslutat att USA ska dra sig ur Parisavtalet från 2015 – ett klimatavtalet mellan 145 av världens länder – med motivationen att det missgynnar det amerikanska folket. Beslutet har skapat starka reaktioner och anses vara en tydlig signal på att USA inte längre ser klimatförändringarna som en prioritet.
Även vd:ar på techbolag som Mark Zuckerberg (Facebook), Tim Cook (Apple) och Elon Musk (Tesla) har uttryckt starka åsikter om beslutet.
– Att dra sig ur klimatavtalet från Paris är dåligt för miljön, dåligt för ekonomin och riskerar våra barns framtid, skriver Mark Zuckergberg på sin Facebooksida.

Nya amorteringskrav slår hårt mot singlar och hushåll med låga inkomster
Igår, den 1 juni, är det ett år sedan amorteringskravet infördes. Finansinspektionen vill utöka kravet, och sätter nu upp ett lånetak på 4,5 gånger hushållets inkomst före skatt för dem som tar nya lån, skriver DN. Tar du lån över lånetaket, slår det nya amorteringskravet till och du måste amortera 3 procent av lånet varje år, jämfört med 2 procent i dag. Dagens regler gäller fortfarande men FI vill att de nya amorteringsreglerna ska träda i kraften redan i början på nästa år. Effekten kommer troligen bli att ungdomar, singlar och övriga hushåll med låga inkomster får sänka sina krav för att få bostäder.

11 miljarder kronor tappar sitt värde sista juni
Enligt Riksbankens beräkningar finns drygt 11 miljarder kronor i gamla mynt och sedlar kvar i omlopp i samhället, pengar som blir ogiltiga efter den sista juni. 1,9 miljarder är mynt som måste lösas in under juni månad, medan de 9,2 miljarder kronor i sedlar fortfarande kan lösas in på bank inom ett år. Rekommendationen är att försöka handla upp de sista mynten, det vill säga de gamla 1-, 2- och 5-kronorna.

Transfer Galaxy – ett swish för utlandsbetalningar
Bolaget Transfer Galaxy lanserades i november i fjol med målet att bli ett ”Swish för utlandsbetalningar”. Grundare av tjänsten är barndomsvännerna Khalid Quassim och Yosef Mohamed, som när de överförde pengar till släkten i Somalia sökte en enklare lösning på överföringarna och bestämde sig för att ta tag i problemet som hundratals miljoner människor upplever. Tjänsten erbjuder pengaöverföringar på nätet från Sverige till utlandet, än så länge endast till ett 10-tal länder i Afrika och Asien men hoppas kunna utöka marknaden. Bolaget har fått investeringar av bland annat riskkapitalfonden Backing Minds (NTL), med H&M:s vd Karl-Johan Persson i ryggen.

Premiepensionens framtid
Nya förslag från Pensionsmyndigheten kommer att påverka många av de största fondbolagen i premiepensionen, skriver Svenska Dagbladet. Man räknar med att 300 av drygt 800 fonder kan komma att köpstoppas på grund av att de inte lever upp till myndigheternas nya krav på hur fonderna ska se ut, som till exempel att minst 50 procent av kapitalet ska komma från andra håll än premiepensionen. Fondbolag som är specialiserade på premiepensionen är kritiska eftersom de inte längre har möjlighet att växa medan traditionella fondbolag har större möjligheter att möta de nya kraven och anser att det är bra att man sållar bort oseriösa aktörer. För enskilda sparare ser förändringarna ut att bli små.

Ansök

  Ditt Önskade lånebelopp Fyll i önskat lånebelopp
  Dra i reglaget
  Återbetalningstid Fyll i antal år/lånetid för ditt lån
  Ungefärlig månadskostnad
  Kr/mån*

  Den lägsta räntan som erbjuds av Consectors samarbetspartners är 1,15 % för bolån och 2,95 % på privatlån.

  1,15 % motsvarar en effektiv ränta på 1,16 %. Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos Consector betalar du ingen uppläggningsavgift för bolånet och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Räntan du/ni erhåller är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar och din privatekonomiska situation, nominell ränta från 2,95 % - 18,95 %. Consector samarbetsbanker erbjuder återbetalningstid från 1 till 15 år, uppläggningsavgift från 0 kr till 495 kr och aviavgift 0 kr till 40 kr. Högsta effektiva ränta vid lån på 10 000 kr med ett års återbetalningstid är 35,68%. Annuitetslån på 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger månadsbetalningar om 1881 kr och totalt betalningsbelopp 112 860 kr.

  Bolån Consector
  Ansök om bolån

  Låna till din nya bostad eller omförhandla dina befintliga bolån. Consector hjälper dig att hitta bästa möjliga villkor och lägre kostnader.

  Gå vidare
  Kreditkort Consector
  Finn det perfekta kreditkortet!

  Det finns väldigt många olika kreditkort och ofta kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. Consector hjälper dig att hitta det bästa kreditkortet för just dina behov.

  Ansök om kreditkort