Consector Förklarar
Veckan som gått – vecka 26

Veckan som gått – vecka 26

För- och nackdelar med ett kontantlöst samhälle
Sverige toppar listan av länder där avvecklingen av kontanter har gått snabbast och spås bli helt kontantfritt framöver.
– Det är möjligt att Sverige kommer att sluta använda kontanter. Det som avgör är hur bra konsumenterna tycker att alternativen är. När alla tycker att alternativen är bättre så har vi slutat använda kontanter, säger Christina Wejshammar, avdelningschef på Riksbanken, till DN.
Fördelarna med ett kontantlöst samhälle är bland annat att det är kostnadseffektivt, smidigt och försvårar kriminalitet och skattebrott. Nackdelarna är utsattheten i situationer där elektroniken slås ut och att integriteten skadas i och med möjligheten att kartlägga människors liv i detalj. Du kan se allt från var någon drack kaffe på morgonen och var en tågbiljett köptes till att kartlägga shoppingvanor.

Vi passar på att påminna om att i dag är sista dagen att betala med de gamla 100- och 500-kronorssedlarna och en-, två- och femkronorna innan de blir ogiltiga.

De digitala vårdbolagen växer
Under onsdagen avslöjades att nätläkaren Kry har fått in 200 miljoner kronor i riskkapital, och väljer att satsa pengarna på att stärka sig på etablerade marknader samt nå ut till nya:
– Visionen är att vi ska bli ledande på detta i Europa, säger vd:n Johannes Schildt. Kry är enligt Johannes värderat till över en miljard kronor.
I mitten av maj tog konkurrenten och den digitala vårdcentralen Min Doktor in 218 miljoner i riskkapital, och planerar att ta klivet in på internationella marknader. Min Doktor värderades till 652 miljoner kronor efter den senaste nyemissionen, avslöjar Breakit.

Alibaba överväger serverhallar i Sverige
Den kinesiska e-handelsmarknaden är överväldigande och Kina står i dag för nästan 40 procent av världens alla e-handelstransaktioner, enligt siffror från landets handelsdepartement. Alibaba är dominerande och omsatte förra året nästan 200 miljarder kronor. Nu undersöker de möjligheter för nästa serverhall och ser Sveriges potential med sin infrastruktur och det rätta klimatet.
Även andra stora jättar väljer Sverige – Facebook har serverhallar i Luleå och även Amazon kommer att etablera nya datacenter i Sverige.

Klockbolaget Daniel Wellington imponerar
Europas mest snabbväxande icke-börsnoterade bolag är svensken Filip Tysanders klockbolag Daniel Wellington, enligt tidningen Inc. Förra året omsatte bolaget drygt 2 miljarder kronor, med en vinst på över 960 miljoner kronor. Nyckeln till framgången är Daniel Wellingtons marknadsföring på sociala medier och en viktig del influencers. Filip Tysander har även köpt Klarna-aktier för över 50 miljoner kronor, enligt Breakit.

Blockbuster utmanar streamingtjänsterna
En gång i tiden var Blockbuster världens största kedja för hyrvideo, något som de stora streamingtjänsterna som Netflix och HBO tog död på. Nu slår de tillbaka, och etablerar sig i Sverige med målet att utmana de stora amerikanska jättarna om strömningspubliken. Blockbuster menar att det finns ett hål i marknaden.
– Filmerna vi har kommer direkt från bion. Efter kanske ett år på Blockbuster är de tillgängliga på Netflix och HBO. Vi ser dem inte nödvändigtvis som konkurrenter, det vi konkurrerar om är användarnas tid, säger vd:n Casper Hald.

Ansök

  Ditt Önskade lånebelopp Fyll i önskat lånebelopp
  Dra i reglaget
  Återbetalningstid Fyll i antal år/lånetid för ditt lån
  Ungefärlig månadskostnad
  Kr/mån*

  Den lägsta räntan som erbjuds av Consectors samarbetspartners är 1,15 % för bolån och 2,95 % på privatlån.

  1,15 % motsvarar en effektiv ränta på 1,16 %. Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos Consector betalar du ingen uppläggningsavgift för bolånet och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Räntan du/ni erhåller är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar och din privatekonomiska situation, nominell ränta från 2,95 % - 18,95 %. Consector samarbetsbanker erbjuder återbetalningstid från 1 till 15 år, uppläggningsavgift från 0 kr till 495 kr och aviavgift 0 kr till 40 kr. Högsta effektiva ränta vid lån på 10 000 kr med ett års återbetalningstid är 35,68%. Annuitetslån på 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger månadsbetalningar om 1881 kr och totalt betalningsbelopp 112 860 kr.

  Bolån Consector
  Ansök om bolån

  Låna till din nya bostad eller omförhandla dina befintliga bolån. Consector hjälper dig att hitta bästa möjliga villkor och lägre kostnader.

  Gå vidare
  Kreditkort Consector
  Finn det perfekta kreditkortet!

  Det finns väldigt många olika kreditkort och ofta kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. Consector hjälper dig att hitta det bästa kreditkortet för just dina behov.

  Ansök om kreditkort