Consector Förklarar
Veckan som gått – vecka 47

Veckan som gått – vecka 47

Black Friday fick e-handelssajter att krascha

Trycket var högt på många e-handelssajter när Black Friday startade vid midnatt. Cdon, Prisjakt och Dustin var några av hemsidorna som drogs med diverse strul, skriver prylsajten M3. Nyhetsbyrån Direkt rapporterar att även H&M:s onlinehandel drabbades av störningar till och från under fredagsmorgonen och -förmiddagen.

 

Rea-dagen snart en högtid?

Den amerikanska rea-dagen Black Friday får allt starkare fäste i Sverige. Raoul Galli, socialantropolog som forskar om reklam, säger till TT att det har känts som en explosion i år.

– Vi brukar snacka om pseudohändelser, skapade händelser, som gör att det blir massa snack om någonting. Det här är ett typexempel, säger han, och tar även upp begreppet skapade traditioner:

– Det går ganska fort för folk att glömma bort hur traditioner skapades, det är helt plötsligt en tradition.

 

Julhandeln väntas slå nytt rekord

Black Friday räknas som startskottet för julhandeln. Trots ett rekordår ifjol kommer omsättningen i detaljhandeln att öka med 3,5 procent i december, jämfört med samma månad 2015, enligt en prognos från handelns undersökningsföretag HUI Researchs prognos. Det innebär en omsättning på 77,7 miljarder kronor.

Merförsäljningen jämfört med årets övriga månader – som ger en indikation på hur mycket som läggs på julklappar och julmat – beräknas till cirka 1 700 kronor per person.

 

… och så mycket kommer vi att shoppa på nätet

Redan nu har svenskarna e-handlat julklappar för drygt 1,2 miljarder kronor, vilket innebär att nästan hälften av alla julklappsinköp hittills i år har gjorts på nätet. Det visar en färsk undersökning från Postnord som publicerades under fredagen.

Sammanlagt kommer svenskarna att e-handla julklappar för 7,6 miljarder kronor, enligt undersökningen. Det kan jämföras med 4,9 miljarder år 2014.

 

Därför utses VR-glasögon till årets julklapp

Årets julklapp 2016 är VR-glasögon, meddelade HUI Research i tisdags. De motiverar utnämningen med att VR-glasögonen uppfyller alla tre kriterier för att bli årets julklapp: de är en nyhet, de representerar den tid vi lever i och efterfrågan på dem har accelererat under året. Det är 29:e året i rad som HUI Research utser årets julklapp, och för 18:e gången blev det en teknikpryl. Vem minns inte bakmaskinen från 1988, det elektroniska husdjuret från 1997 och robotdammsugaren från i fjol?

Ansök

  Ditt Önskade lånebelopp Fyll i önskat lånebelopp
  Dra i reglaget
  Återbetalningstid Fyll i antal år/lånetid för ditt lån
  Ungefärlig månadskostnad
  Kr/mån*

  *Den lägsta räntan som erbjuds av Consectors samarbetspartners är 2,95 % på privatlån. Räntan du/ni erhåller är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar och din privatekonomiska situation, nominell ränta från 2,95 % - 18,95 %. Consector samarbetsbanker erbjuder återbetalningstid från 1 till 15 år, uppläggningsavgift från 0 kr till 495 kr och aviavgift 0 kr till 40 kr. Högsta effektiva ränta vid lån på 10 000 kr med ett års återbetalningstid är 35,68%. Annuitetslån på 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger månadsbetalningar om 1881 kr och totalt betalningsbelopp 112 860 kr.

  Bolån Consector
  Ansök om bolån

  Låna till din nya bostad eller omförhandla dina befintliga bolån. Consector hjälper dig att hitta bästa möjliga villkor och lägre kostnader.

  Gå vidare

  Kreditkort Consector
  Finn det perfekta kreditkortet!

  Det finns väldigt många olika kreditkort och ofta kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. Consector hjälper dig att hitta det bästa kreditkortet för just dina behov.

  Ansök om kreditkort