Consector Förklarar
Veckopeng – Lär barnen ekonomi i tidig ålder

Veckopeng – Lär barnen ekonomi i tidig ålder

Att ge barnen veckopeng innebär att de lär sig ta ansvar för sina pengar och förstå dess värde. Men när ska man börja med veckopeng och hur mycket ska man egentligen ge barnen?

Barn möter ekonomi i tidigare ålder nu än förut, ofta i samband med spel på surfplattor och telefoner, men samtidigt har de svårt att förstå värdet av pengar. Idag hanterar vi knappt kontanter överhuvudtaget, utan drar våra kort eller använder mobiltelefonen vid betalning. Att ge barn veckopeng handlar om att introducera barnen för den ekonomiska vardagen som vi lever i, och att lära dem prioritera och göra ekonomiska val.

Vilken ålder ska man börja ge barn veckopeng?

En rimlig ålder att börja med veckopeng är i samband med skolstarten då barnen börjar bli lite mer självständiga. Redan i förskoleklass blir barnen introducerade för siffror och då är det en bra ålder att börja introducera veckopengen också, men du väljer givetvis tidpunkten själv och får själv känna när det känns naturligt att börja.

Hur mycket ska barnen få i veckopeng?

Det viktigaste är inte summan man ger barnen, utan det viktigaste är att man faktiskt pratar ekonomi med barnen och lär dem förstå innebörden – till exempel att pengar kan ta slut och att man inte har råd till allt utan måste prioritera och spara. En generell regel är att man anpassar veckopengen efter hur gammalt barnet är och vad man kommer överens om vad pengarna ska gå till. I början handlar det mest om att lära sig, och veckopengen kanske används till godis men i samband med att barnet växer och vill kunna gå och fika, köpa spel eller liknande – så behövs kanske lite mer. Vi ger er några guidelinjer för hur du kan tänka:

6 – 10 år
30-50 kronor i veckan räcker. Här handlar det om att ha kunna köpa lördagsgodis (och kanske spara en liten del beroende på vilka val de själva tar).

10 – 14 år
100-200 kronor i veckan. För att få lite större utrymme till att göra egna ”större” val, som köpa spel, ta en fika med kompisarna eller liknande.

14 – 16 år
Här kan det vara lägligt att börja med månadspeng istället för veckopeng. En större summa per månad kräver mer planering så att man inte slösar alla pengar direkt, på samma sätt som en lön i vuxen ålder. Börja prata med barnet om vad de ska använda pengarna till, kanske vill de börja köpa kläder själva, gå på bio eller annat.

16 – 18 år
Nu är barnen ofta så pass stora att de börjar ställa egna krav. Här gäller det att tillsammans med barnen komma överens om vad pengarna ska räcka till. De vill förmodligen köpa kläder själva, och kanske tjatar de om en ny mobiltelefon? Kom överens om en summa (förslagsvis barnbidraget) och vad dessa pengar ska räcka till. Här är det även läge att börja ställa högre krav på barnen, om du inte redan gjort det. Kanske bör de skaffa ett extrajobb för att ha råd med fler saker?

Kort eller kontanter?

Användandet av bankkort ökar även i unga åldrar. För små barn är det bra att börja med kontanter för att det blir mer konkret och lättare att förstå. Men barn idag har stor förståelse för teknik och ett digitalt pengabeteende så var inte orolig över att de är för unga när det kommer till den punkten. De behöver inte nödvändigtvis ha kortet med sig utan låt dem ha det liggandes hemma i sin plånbok, då är det inga problem att börja med kort redan i tidig ålder.

Koppla inte ihop pengar med sysslor hemma

Vissa väljer att ge barnet veckopeng när de utför sysslor i hemmet. Många sparekonomer menar att detta ger fel vibbar och att alla familjemedlemmar bör hjälpa till i hemmet utan att kräva betalning. Däremot kan man komma överens om extra sysslor som storstädning eller trädgårdsarbete för att tjäna extrapengar.

Lär barnen spara

Att lära sina barn komma igång med sparande och sätta upp konkreta sparmål gör det hela mer roligt och underlättar för barnen i framtiden.

Hoppas att ni fått lite mer inspiration för själva tankesättet, snarare än summan. Och kom ihåg att alla barn är olika, såväl i liten ålder som i tonåren. De kommer att ställa motkrav någon gång och de kommer att göra ekonomiska misstag, men låt de göra det och lära sig av det. Det viktigaste för dig som förälder är att vara öppen om ekonomi och förklara vad pengar, prioriteringar och sparande innebär.

Lycka till!