Consector Förklarar
Vi byter helst inte bank – men prasslar gärna vid sidan om

Vi byter helst inte bank – men prasslar gärna vid sidan om

Statistik visar att svensken i allt större utsträckning prasslar med en annan bank vid sidan om sitt stadiga, trygga förhållande. För en bättre ränta på privatlånet eller sparandet, till exempel, är vi mer än villiga att hoppa i säng med en annan aktör. Att bryta tvärt – det är en helt annan femma.

“Kanske kunde jag träffa Bank ­B lite i smyg? Lite hos Bank A och lite hos Bank B utan att Bank A märker något. En liten otrohetsaffär med Bank B! Det vore en möjlighet. Bank B är till sin karaktär älskare mer än livskamrat, i det har äkta maken Bank A rätt. Han har älskarens alla egenskaper, det lockande men flyktiga, de kortsiktiga belöningarna, det bortvända och oåtkomliga. Man vet inte ens riktigt var han bor eller om bostaden är hans egen.”

DN:s Lena Andersson har huvudbry

– Många ”tvekare” jag pratar med är av uppfattningen att de skulle få sämre villkor om de går med sina pengar och lån någon annanstans. Vissa är rentav rädda för att banken skulle bli arg om de skulle vilja lägga upp ett lån någon annanstans, säger Jessika Hage, låneförmedlare på Consector.

Finns det något mer sönderslitande än att gå skilda vägar efter ett långt förhållande – bara för att man vill kolla gräset på andra sidan staketet? Månader av passivt aggressiva telefonsamtal, bodelning och formulär som ska fyllas i kan verka avskräckande. Det här vet bankerna, som ofta säljer in paketlösningar, fulla av guldkort och gröna sedlar.

– Visst kan de vilja skrämmas lite ibland, men gör det med omvänd argumentation och erbjudanden om att bli förmånskund. Men väldigt få verkar veta vad det egentligen innebär att vara så tätt knuten till en bank. Ju fler ägg du har i samma korg, desto jobbigare är det att byta. Speciellt första gången, säger Jessika Hage.

”Två. Jag är på väg att byta från Swedbank till Handelsbanken men det är meckigt att avsluta en bankrelation”

– Åsa svarar på SvD-fråga om hur många banker hon har.

Jessika Hage är övertygad om att folks vilja att byta bank skulle öka om de lade lite tid på att undersöka hur mycket de skulle kunna tjäna eller spara på tilltaget.

– Vi kan ta ett bolån som exempel. Kanske sitter du där med ett lån på 3 miljoner och 2 procent ränta, och är nöjd med det? Om en annan bank då erbjuder en ränta på 1,7 procent kanske det inte låter så mycket – men om du sätter det i ett långsiktigt perspektiv märker du snart att det finns hundratusentals kronor att spara.

Är det dags att byta bank?

1. Tänk efter! Vad behöver du banken till? Bolån, sparande eller andra lån?
2. Vad är viktigast? De flesta är ute efter bra villkor, låga räntor på lånen, och höga räntor på sparandet.
3. Jämför! Finns det någon annan bank som tillgodoser dina krav bättre än din nuvarande?
4. Ta action. Att byta bank kan vara jobbigt första gången, men är en bra erfarenhet som gör ett byte lättare i framtiden.

Steg-för-steg: Så lätt byter du bank

Även om det vid första anblick kan verka krångligt att byta bank, så kommer din nya bank att göra det mesta av jobbet åt dig.

1: Jämför olika räntor
Tror du att du kan få bättre ränta någon annanstans? Så är antagligen fallet. Det absolut enklaste sättet att jämföra olika räntor och villkor är att gå via en låneförmedlare. Då ställs bankerna emot varandra – men bara en kan få din signatur. Den som ger bäst lån, så klart!

2: Skriv avtal
Ta med dig den information och de handlingar som banken behöver för att hjälpa dig med bytet. Hör med dem om vad som efterfrågas! Detta brukar dock ingå:
– Kontoutdrag.
– Kortnummer.
– Krediter och information om eventuella kommande kortköp.
– Information om autogiron.
– Information om regelbundna insättningar.
– Din gamla säkerhetsdosa till internetbanken.

3: Ta nya lån
Om du har lån i din gamla bank, som bolån, kommer bytet att ta lite längre tid än de tre dagar som ofta är standard. Du kommer att få skriva på fler papper för att banken ska kunna lägga upp nya lån.

4: Allt ska med
E-fakturor och kommande överföringar och betalningar måste du själv se till att de följer med till din nya bank. Din e-legitimation följer med och fortsätter att fungera fram tills giltighetstiden går ut. Sedan kan du beställa en ny via din nya bank.

5: Avslut och utvärdering
När allt är upplagt och fungerande hos din nya bank är denna schysst nog att sköta avslutet med din gamla. Om allt fungerar smidigt kan du nu fortsätta med ditt liv – men glöm inte att måna om den låga räntan du antagligen fick i och med bytet!

Få gratis experthjälp med att förbättra dina lånevillkor!

Ansök

  Ditt Önskade lånebelopp Fyll i önskat lånebelopp
  Dra i reglaget
  Återbetalningstid Fyll i antal år/lånetid för ditt lån
  Ungefärlig månadskostnad
  Kr/mån*

  Den lägsta räntan som erbjuds av Consectors samarbetspartners är 1,15 % för bolån och 2,95 % på privatlån.

  1,15 % motsvarar en effektiv ränta på 1,16 %. Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos Consector betalar du ingen uppläggningsavgift för bolånet och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Räntan du/ni erhåller är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar och din privatekonomiska situation, nominell ränta från 2,95 % - 18,95 %. Consector samarbetsbanker erbjuder återbetalningstid från 1 till 15 år, uppläggningsavgift från 0 kr till 495 kr och aviavgift 0 kr till 40 kr. Högsta effektiva ränta vid lån på 10 000 kr med ett års återbetalningstid är 35,68%. Annuitetslån på 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger månadsbetalningar om 1881 kr och totalt betalningsbelopp 112 860 kr.

  Bolån Consector
  Ansök om bolån

  Låna till din nya bostad eller omförhandla dina befintliga bolån. Consector hjälper dig att hitta bästa möjliga villkor och lägre kostnader.

  Gå vidare
  Kreditkort Consector
  Finn det perfekta kreditkortet!

  Det finns väldigt många olika kreditkort och ofta kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. Consector hjälper dig att hitta det bästa kreditkortet för just dina behov.

  Ansök om kreditkort