Consector Förklarar

Vilka försäkringar måste man ha?

Försäkringar skiljer sig både i kostnad och omfattning. Oavsett hur tråkigt det kan tyckas vara så är de ett ovärderligt skydd om någonting skulle hända – till exempel om huset brinner ner, barnen blir allvarligt sjuka, du blir arbetslös, bilen går sönder eller hunden behöver veterinärvård. Utan rätt försäkringar kan dessa händelser bli förödande för dig och din familj, både personligen men även ekonomiskt.
 
Det första du ska reda ut är vad du redan har, för att undvika att dubbelteckna försäkringar.  

1. Vilka försäkringar har du via arbetsgivare fackförbund?

Det räcker att vara anställd hos en arbetsgivare som har kollektivavtal eller har tecknat försäkring för att de kollektivavtalade försäkringarna ska gälla. Du behöver inte vara medlem i en facklig organisation för att omfattas av dessa.
Är du dessutom medlem i ett fackförbund har du också försäkringar som ingår i medlemskapet. Beroende på vilket fack du tillhör varierar de tillhörande försäkringarna. Ta reda på vilket försäkringsbolag som ditt fack har avtal med, kanske har du möjlighet att samla dina övriga försäkringar under samma försäkringsbolag? Att ha försäkringar i samma bolag ger nämligen ofta förmånliga rabatter.

2. Vad ingår i försäkringarna du redan har?

Läs igenom försäkringsvillkoren. Det kan tyckas tråkigt, men det är så viktigt!

Försäkringar du måste ha

Livförsäkring

Livförsäkring är ett måste – särskilt om du har familj. Om du dör och har stora lån kan resultatet exempelvis bli att resten av familjen inte har råd att bo kvar i er bostad. En livförsäkring försäkrar de efterlevande att klara sig ekonomisk om det tragiska skulle inträffa.

Sjukförsäkring

Om du blir långtidssjukskriven är rekommendationen stor att teckna en sjukförsäkring för att komplettera ersättningen från försäkringskassan. På så sätt kan du undvika den ekonomiska påfrestningen som kan uppstå för dig och din familj om någon av er skulle bli sjuk.

Olycksfallsförsäkring

En olycka är aldrig planerad och kan hända vem som helst. Skulle någon i familjen till följd av en olyckshändelse bli invalidiserad kan du genom en olycksfallsförsäkring få medicinsk- och ekonomisk ersättning.
Dessa försäkringar brukar gå att teckna förmånligt via arbetsgivare eller facket.

Barnförsäkring

Att försäkra sina barn bör ses som en självklarhet, de är ju det dyrbaraste du har. Försäkringar genom kommunen gäller i regel bara under skoltid. Om du har barn bör du teckna barnförsäkring redan från första dagen de kommer till livet. Den gäller sedan tills barnet fyller 25 år.

Hemförsäkring

Att försäkra ditt boende är viktigt, oavsett om du bor i en villa eller bostadsrätt. En boendeförsäkring innehåller inte bara skydd för din bostad och dina saker, utan även reseskydd, rättsskydd, ansvarsförsäkring och överfallsskydd. I hemförsäkringen kan du välja olika tilläggsalternativ, som allriskförsäkring – ett ovärderligt alternativ för dig som har barn då olyckorna kan hända lite väl ofta.

Bilförsäkring

Äger du en bil är du enligt lag skyldig att ha en trafikförsäkring. Sedan kan du själv välja om du endast vill ha trafikförsäkring eller lägga till halvförsäkring eller helförsäkring. Vid nyköp av bil ingår vagnskadegaranti de första åren och då räcker en halvförsäkring, men det gäller att hålla koll på när denna garanti går ut om du vill ha din bil helförsäkrad.

Djurförsäkring

Om en olycka inträffar ditt husdjur måste man kunna få hjälp att vårda sin familjemedlem. Det kostar väldigt mycket pengar att vårda djur hos veterinären, och det gäller även mindre ingrepp och behandlingar.

Försäkringar du kan behöva ibland

Reseförsäkring

Generellt så ingår reseförsäkring i din hemförsäkring upp till 45 dagar långa resor. Ska du resa under en längre tid bör man teckna en förlängning av försäkringen, eller en separat reseförsäkring. Vissa bankkort erbjuder reseskydd om man betalar resan med kortet.

Sjukvårdsförsäkring

Denna försäkring ger dig förtur i vården och snabb specialist vård. Men i de flesta fall fungerar den offentliga vården bra. Många arbetstagare får dessutom sjukvårdsförsäkring via arbetsgivaren.

Inkomstförsäkring

Ersättningen från A-kassan är begränsad. En inkomstförsäkring fyller på ersättningen från A-kassan så att en arbetslös kan få ut upp till 80 % av hela lönen. Så om du vet att arbetslöshet skulle slå hårt mot din eller familjens ekonomi bör du teckna inkomstförsäkring. Denna försäkring brukar oftast ingå i de kollektivavtalade försäkringarna.

Och en försäkring som oftast är onödig

Produktförsäkring

Framför allt elektronikbranschen vill gärna sälja tilläggsförsäkringar för sina produkter, som ofta är onödigt dyra. Det man ska ha i åtanke är att konsumentköplagen ger reklamationsmöjlighet för ursprungligt fel i tre år. Hemförsäkringen ger grundskydd för stöld, brand och allriskskydd. Även bankkortet du betalat med kan ge någon typ av allriskförsäkring. En produktförsäkring täcker dessutom bara en enskild produkt, till skillnad mot allriskförsäkringen.

Kom ihåg! Försäkringar är till för din egen skull. Det kan tyckas överväldigande och summan per månad kan landa på några tusenlappar. Men vi lovar – det är ovärderligt den dagen det händer något.

Ansök

  Ditt Önskade lånebelopp Fyll i önskat lånebelopp
  Dra i reglaget
  Återbetalningstid Fyll i antal år/lånetid för ditt lån
  Ungefärlig månadskostnad
  Kr/mån*

  Den lägsta räntan som erbjuds av Consectors samarbetspartners är 1,15 % för bolån och 2,95 % på privatlån.

  1,15 % motsvarar en effektiv ränta på 1,16 %. Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos Consector betalar du ingen uppläggningsavgift för bolånet och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Räntan du/ni erhåller är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar och din privatekonomiska situation, nominell ränta från 2,95 % - 18,95 %. Consector samarbetsbanker erbjuder återbetalningstid från 1 till 15 år, uppläggningsavgift från 0 kr till 495 kr och aviavgift 0 kr till 40 kr. Högsta effektiva ränta vid lån på 10 000 kr med ett års återbetalningstid är 35,68%. Annuitetslån på 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger månadsbetalningar om 1881 kr och totalt betalningsbelopp 112 860 kr.

  Bolån Consector
  Ansök om bolån

  Låna till din nya bostad eller omförhandla dina befintliga bolån. Consector hjälper dig att hitta bästa möjliga villkor och lägre kostnader.

  Gå vidare
  Kreditkort Consector
  Finn det perfekta kreditkortet!

  Det finns väldigt många olika kreditkort och ofta kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. Consector hjälper dig att hitta det bästa kreditkortet för just dina behov.

  Ansök om kreditkort