Du förtjänar bra bolån

Vi på Consector förhandlar dina lån åt dig. Du behöver bara fylla i en ansökan, så kan vi hitta en lägre ränta – helt kostnadsfritt.

Kommer snart!

Snart kommer du kunna ansöka om bolån online!

Tills dess ring oss på:

0770-221 222

Kontakta oss för mer information

Ring oss på: 0770-221 222
Eller fyll i dina kontaktuppgifter nedan så ringer vi upp dig.
BOLÅNET – VÄGEN TILL DRÖMHEMMET

Att köpa hus eller lägenhet är många människors dröm. Oavsett om du vill ha din egen trädgård eller en lägenhet i staden så är det en frihet att äga sitt eget boende. Bostäder har även fungerat som en bra investering då de haft en mycket god värdeutveckling de senaste 20 åren. Få tillgångsslag har utvecklats bättre historiskt. För att finansiera en bostad som kostar miljonbelopp väljer nästan alla att ta ett bolån. Mer än tre fjärdedelar av Sveriges hushåll har i dagsläget lånat till sin bostad.

Kanske ska du flytta till en ny stad, du kanske har fått ett nytt jobb, eller ska börja flytta och behöver en liten etta där du får plats med det viktigaste? Eller så har du träffat kärleken och vill flytta ihop, till ett hem där ni kan dela sena söndagsbruncher och romantiska lördagsmiddagar med rödvin och tända ljus? Eller så har ni redan stökat av allt det där, och har en liten knodd på väg och kanske rent av letar efter litet hus? Eller så har knoddarna redan flyttat ut, och ni vill flytta tillbaka in till stan igen? Anledningarna att köpa en bostad är oändliga, Consector assisterar med jämförelsen av lånealternativen så att räntan blir så låg den kan bli. Utgångspunkten är att det skall bli så billigt som möjligt då det är en av de större kostnaderna för ett hushåll.

Hemmet centralt i livet

Oavsett vad så är hemmet centralt i alla människors liv – inte bara geografiskt, utan även på det metafysiska planet: det är där vi spenderar tiden med vår familj, det är där vi är skyddade, det är där vi hämtar vår energi. Vägen dit är dock kantad av hinder – i dag är det på många platser runt om i landet svårt att få fatt i hyresrätter vilket gör att ett köp är ofrånkomligt. Om du inte har de miljontals kronor som en villa eller lägenhet ofta kostar i dag måste du ta ett lån, och det är inte heller alla förunnat. Du måste ofta ha en stark ekonomi och numera också möjlighet att kunna amortera varje månad – det räcker inte bara med att betala ränta. Dessutom måste du kunna gå in med minst 15 procent av den totala köpeskillingen i kontantinsats när du köper ditt boende. Det är en ansträngd situation för ekonomin som tål att utvärderas och jämföras ner i minsta detalj. Bolåneräntan är avgörande desto större lån du tar.

Förhandla med bankerna?

Räntebetalningen och amorteringen för bolånet till drömhemmet blir därför inte helt oväntat en av de största kostnaderna i våra liv. Och länge var vi bostadsägare lojala till de banker som vi alltid hade gått till, och betalade de räntor som vi hade tilldelats – tacksamma för att ens få ta ett lån. I alltför många år har vi suttit med mössan i handen utan att jämföra bolåneräntor. I dag är konsumentkännedomen mycket högre, och eftersom bankerna fortfarande har goda marginaler och gör goda vinster förstår kunderna att det finns förhandlingsutrymme, även om listräntorna är höga. Det är dock ett heltidsjobb att förhandla med banker, och även om du vet med dig att du har en god kännedom om de frågor som förhandlingarna berör så är det i princip omöjligt att veta allt.

OLIKA DELAR I BOLÅN / LÅN TILL BOSTAD / BOSTADSLÅN

Bolånetak

För att boendet ska utgöra en säkerhet i lånet är det inte möjligt att lånet skall vara högre än vad bostaden är värd. Sedan den 1 oktober 2010 går det inte att belåna mer än 85 % av fastighetens värde i form av ett bottenlån. Detta kallas bolånetak.

Amorteringskrav

På nya bottenlånet finns idag ett lagstadgat amorteringskrav från Finansinspektionen sedan 1 Juni 2016 vilket innebär att man måste amortera ner bostadslån till 50% av bostadens värde innan man kan sluta amortera och bara betala räntekostnader. Amorteringskravet medför att bostadslån över 70% amorteras med 2% per år ner till 70% belåningsgrad. Bostadslån över 50% av bostadens värde amorteras med 1% per år. Vid ett bolån använder man bostaden som säkerhet på lånet och bolån är det billigaste sättet att låna pengar till din bostad.

Bankernas egna krav lånetak och skuldkvotstak

Riksbanken och Finansinspektionen har granskat lånetak men än så länge finns det inget lagtadgat krav. Det är dock många banker som redan har infört skuldkvotstak som innebär att de maximalt lånar ut mellan 500-650% av bruttoårsinkomsten. T ex om du tjänar 30 000 kr per månad blir det en årsinkomst på 360 000 kr. Multiplicera detta med fem och du har fått fram ditt maximala lånebelopp dvs 1 800 000 kr. Här gör bankerna egna bedömningar vilket medför att det finns olika krav hos olika banker. Men tumregeln är att det är att bankerna inte vill låna ut mer än vad du har råd med. Consector hjälper dig kostnadsfritt att besvara dina frågor om bolån och upphandlar bolånet hos flera banker vilket medför alternativ på bolåneräntor och kan leda till billigare bolån.

Kontantinsats / Topplån

Att köpa en bostad är ofta ett stort beslut som kräver eftertanke och planering. Bostadsmarknaden har den senaste tiden ökat i värde vilket medför att priserna gått upp på bostäder och fastigheter. Då bankernas krav i dagsläget är att man ska kunna finansiera minst 15 % med egen kontantinsats innebär detta ofta att många behöver låna en del av kontantinsatsen. Om man lånar till kontantinsats kallas detta topplån och här är oftast inte bostaden som säkerhet. Topplån är en form av topplån som är menat att användas till bostaden. Detta lån betalas av under en kortare period än bottenlånet och har som tidigare nämnt ofta en högre ränta i och med att det innebär en högre risk för långivaren. Topplån bör jämföras mellan flera banker, helst via en låneförmedlare så att räntan blir så låg och billig som möjligt.

För att planera bostadsköpet kan det vara bra att prata med en bolånerådgivare. Då bolånet ofta är stora belopp är det av stort värde att jämföra bolånet mellan flera aktörer. Genom att sänka räntan på ditt bolån blir månadskostnaden för ditt boende mindre och även några lägre räntepunkter gör stor skillnad beroende på att lånebeloppen är så stora. Är det någon förhandling som är viktig för hushållsekonomin så är det denna!

Ränta på bolånet

Rörlig eller fast ränta kan väljas för ett bolån. De rörliga räntorna binds oftast på 3 månader vilket medför att de ändras var 3:e månad och följer bankernas upplåningskostnad och till stor del Riksbankens styrränta även kallat reporänta. Styrräntan är bankernas kostnad att låna pengar av Riksbanken dvs priset för långivarna som t ex Handelsbanken att låna pengar som sedan skall lånas ut till dig. Desto lägre denna är ju billigare ska du kunna låna då inköpspriset för själva varan ”pengar” är lägre för långivaren. Om man inte väljer rörlig ränta kan man välja att binda räntan på upp till 10 år, detta kallas fast ränta.

Att binda räntan under en längre period kan innebära att man kan förlora och tjäna på det. Det vill säga om du har bundit räntan påverkas inte din ränta av eventuella sänkningar. På samma sätt skulle den rörliga räntan höjas kommer din ränta att ligga kvar på samma nivå som tidigare om du har fast ränta. Det går att ändra lån med fast ränta men då kräver de flesta banker att man får betala en s.k. ränteskillnadsersättning för ränta som banken redan tillgodoräknat. Man kan jämföra detta med ett telefonabonnemang, bryter du det i förtid så måste du betala återstående period för att lösa ut dig. Detta blir ofta dyrt och historisk så har det alltid varit billigare att ha rörlig ränta på sitt bolån då momentet att försöka pricka rätt i marknadens räntekurvor har visat sig vara svårt.

Consector hjälper dig med bolånet

Genom att ta din ekonomiska situation i beaktning tar vi reda på vilken långivare som kan ge dig bäst villkor, anpassade efter vad som är viktigt för just din livssituation. Och det är helt kostnadsfritt, och det går snabbt och smidigt. Med en kreditupplysning – som vi tvingas ta – som gäller för alla lånejämförelser på internet. Om du undrar hur vi får våra inkomster så är det lika enkelt som schysst – det är banken som du som låntagare till slut väljer som betalar en avgift till oss. Det tycker vi är rimligt, det är inte du som låntagare som ska behöva betala för vår tjänst, det är den banken som lyckas ge dig bäst förutsättningar och som får dig som kund, som ska göra det – åtminstone är det vad vi på Consector tycker!

Kreditupplysning och bolån

För att låna pengar behöver bankerna göra en bedömning av din betalningsförmåga och därför görs en kreditupplysning. Kreditupplysningen ger bankerna förutsättningar att verifiera din inkomst, se aktuell kreditsituation och göra en bedömning av din betalningsförmåga. Bankerna använder oftast Upplysningscentralen (UC) för kreditupplysningar. UC är samägt av de svenska storbankerna och alla som har utlåning är tvingade att rapportera utlåning. Detta gör att UC ger bankerna mest komplett information för att göra en korrekt kreditbedömning. I vissa fall väljer banker att komplettera med Bisnode som tillhandahåller kompletterande kreditupplysningar för att bankerna skall kunna göra en skarpare bedömning.

Ordlista

Vad är Belåningsgrad?

Belåningsgrad är den procent av din fastighets värde som du lånar. Uttrycket är ofta kopplat till bolån. Om d...

Läs mer

Vad är Handpenning?

En handpenning är en summa pengar som betalas i förskott av en köpare vid ingående av ett avtal. Det är allts...

Läs mer

Vad är Kontantinsats?

En kontantinsats är den summa pengar du lägger ur egen ficka när du köper...

Läs mer

Vad är Kreditbedömning?

Kreditbedömning är en utvärdering av en persons förmåga att inneha ett lån eller kredit. När en person...

Läs mer

Vad är Ränteskillnadsersättning?

Ränteskillnadsersättning är den ersättning som låntagaren måste betala till långivaren om ett lån med bunden ...

Läs mer

Vanliga frågor

Vi vill att att du ska känna dig trygg när du ansöker om lån via oss. Om du är du osäker på något, läs gärna igenom våra Frågor & svar, eller kontakta vår kundservice på 0770-221 222.

Hur mycket kan jag låna via Consector?

Detta beror helt på din årsinkomst och betalningsförmåga samt din kreditvärdighet. Din bostad är avgörande för bedömningen och du kan max belåna 85 % av bostadens marknadsvärde. Genom att addera en medsökande kan du dock öka dina chanser att få låna. För att veta exakt hur mycket du kan låna kontakta oss på 0770-22 12 22 eller gör en ansökan.

Hur beräknas räntan på mitt bolån?

Ränta beräknas från den dag då lånet har utbetalats. Om du amorterar så beräknas räntan på resterande belopp. Bankerna har fri räntesättning och bedömer dig på individuell basis. Det finns därmed ingen lag som reglerar bankernas räntesättning.

Är min ansökan bindande?

Din ansökan är inte bindande. Först när du skrivit på skuldebrevet så är din ansökan bindande. Dock har du ångerrätt i 14 dagar enligt gällande lag.

Hur kan jag få lägre räntekostnader på mitt bolån med hjälp av Consector?

Consector samarbetar med flera banker och skapar en upphandling där bankerna konkurrerar om dig som kund. Detta resulterar ofta i bättre villkor för dig som kund.

Går det att låna mer än 85 % av bostadens marknadsvärde?

Om du vill låna mer än 85 % av bostadens marknadsvärde så kan du ta ett kompletterande privatlån. Ansök här!

Kan jag byta bank?

Om du ansöker om lån via Consector och väljer en ny långivare så hjälper Consector dig att hantera övergången.

Kan jag få avslag på min ansökan?

Det är våra samarbetspartners som gör bedömningen om att bevilja lån och krediter. Vid avslag så kan Consector inte säga varför men vi kan ge dig generella bedömningar och se om vi kan finna en alternativ lösning.

Påverkas jag negativt av en kreditupplysning?

I och med att det endast är en fråga som registreras hos UC som flera banker kan dela på så är det en minimal belastning på din kreditvärdighet

Vad är en låneförmedlarlösing?

Detta är en specialanpassad lösning som Upplysningscentralen (UC) tillhandahåller för Consector som gör att flera banker kan dela på en och samma kreditupplysning. Detta minimerar belastningen på din kreditvärdighet och gör att du som kund kan få erbjudanden från flera banker. Consector är din låneförmedlare.

Varför ska jag använda Consector?

För dig som vill slippa förhandla med bankerna och belastas av flera kreditupplysningar så kan Consector göra jobbet åt dig. Vi konkurrensutsätter ditt kreditengagemang så att du ges möjlighet att sänka dina lånekostnader. Bankerna konkurrerar om dig så att du kan få bästa möjliga villkor för din kreditsituation. Dessutom så sparar du tid med vår tjänst. Sammanfattningsvis så är Consector en låneförmedlare med bred kunskap om kreditmarknaden som står på kundens sida för att kunna ge dig marknadens bästa villkor.

Vilka banker samarbetar Consector med?

Consector har samarbeten med många av marknadens aktörer.

Vilka är Consector?

Consector är en fristående låneförmedlare som verkar på den nordiska marknaden. Vi hjälper dig att konkurrensutsätta dina lån med målsättning om att förbättra och sänka dina räntekostnader.

Betygsätt Bolån hos Consector

5 av 5 baserat 37 röster