Räkna på ditt bolån med vår bolånekalkylator – Bra att tänka på

  • Fyll i bostadens uppskattade slutpris eller uppskattat marknadsvärde
  • Ange hur mycket kontantinsats du kan erlägga eller har investerat i bostaden
  • Räkna på olika räntenivåer för att se hur räntan påverkar din månadskostnad
  • När du lagt in dina värden kan du enkelt ansöka om lånelöfte eller bolån

Det är alltid enklare att göra ett bra bostadsköp om du är förberedd. Därför råder vi dig att räkna på din bostadskostnad i vår bolånekalkylator innan du köper en bostad. I bolånekalkylatorn får du en indikation  på vad din nya boendekostnad blir och hur den påverkas av driftkostnader, amortering, ev. månadsavgift och ränteläget.

Vilken ränta får jag?

I bolånekalkylatorn har vi använt vår genomsnittsränta föregående månad. Du kan enkelt justera räntan genom att skriva in ny ränta alternativ trycka på + och – för att ändra ränta. Vi erbjuder både rörlig och fasta lån på olika bindningstider.

Räntan du erhåller baseras på bankens ordinarie listränta minus eventuell ränterabatt. Den individuella räntan som du erhåller påverkas bland annat av din kreditvärdighet, belåningsgrad och övriga tillgångar och skulder. Bankernas räntor påverkas av marknadsläget och deras kostnad för upplåning.

Ska jag ansöka om lånelöfte eller bolån?

Vi rekommenderar att du ansöker om lånelöfte när:

  1. Du letar efter boende och vill delta i en budgivning
  2. Du vill veta hur mycket du kan låna och göra beräkningar på olika alternativ

Vi rekommenderar att du ansöker om bolån när:

  1. Du hittat en bostad du vill låna till
  2. Du skrivit kontrakt på en ny bostad
  3. Du har bolån idag och vill omförhandla räntan eller utöka ditt bolån

Vad behövs för att få ett bolån?

Generellt sett behöver man ha en stadigvarande inkomst och en kontantinsats på 15% av bostadens värde. Vad som godkänns som en stadigvarande inkomst kan variera då bankerna har olika regler och bedömningskriterier. Det går också i vissa fall få låna privatlån till delar av kontantinsatsen om man saknar 15%.

Bankerna tar alltid ut en säkerhet för ett bolån och denna säkerhet kallas för pant. Om du köper en fastighet behöver du även kunna finansiera lagfart och ev. pantbrev. Kostnad för pantbrev är 2% av det som behöver tas ut och kostnad för lagfart är 1,5% av priset bostaden.

Vid köp av en bostadsrätt tar banken hänsyn till föreningens ekonomi innan de beviljar bolånet. Exempelvis kan en förening med höga kostnader innebära risk för högre månadsavgifter vilket kan påverka hur mycket du kan låna.