Frågor & svar

Något du undrar över runt bolån?

Det är mycket att hålla koll på med lån

Vi har därför samlat ihop de vanligaste frågorna här. Hittar du inte svaret på det du undrar? Då är du så klart välkommen att kontakta kundservice!

Behöver jag amortera?

Många av bankerna ser gärna att du som kund amorterar på ditt bolån. Amorteringsplan läggs upp med vald bank.

Hur ansöker jag om bolån?

Du ansöker via vår webbtjänst. Börja med att klicka på ansök.

Hur beräknas räntan på mitt bolån?

Ränta beräknas från den dag då lånet har utbetalats till dig. Om du amorterar så beräknas räntan på resterande belopp. Bankerna har fri räntesättning och bedömer dig på individuell basis. Det finns därmed ingen lag som reglerar bankernas räntesättning.

Kan jag ansöka om bolån även om jag har en betalningsanmärkning?

Ja. Consector har samarbete med aktörer som tillhandahåller krediter till personer med betalningsanmärkningar. Kontakta oss på 0770-22 12 22 eller ansök.

Hur mycket kan jag låna via Consector?

Detta beror helt på din årsinkomst och betalningsförmåga samt din kreditvärdighet. Din bostad är avgörande för bedömningen och du kan max belåna 85 % av bostadens marknadsvärde. Genom att addera en medsökande ökar era chanser att få lån. För att veta exakt hur mycket du kan låna kontakta oss på 0770-22 12 22 eller gör en ansökan.

Hur bevarar ni mina uppgifter?

Consector behandlar dina uppgifter med yttersta sekretess och delar dem endast med Upplysningscentralen och våra samarbetande banker. Vi säljer inte vidare registret till tredje part. Personuppgifter som Consector inhämtar behandlas i enlighet med GDPR (General Data Protection Regulation).

Hur får jag reda på min bostads marknadsvärde?

För att få reda på marknadsvärdet på din bostad så är det enklast att du kontaktar din lokala fastighetsmäklare som gör en värdering.

Hur mycket betalar jag per månad?

Detta går inte att avgöra på förhand. Däremot efter att du ansökt så kommer du se vilken ränta samt din specifika månadskostnad för lånet. Genom att använda vår lånekalkyl får du en god överblick av din ungefärliga månadskostnad.

Kan Consector hjälpa mig med lånelöfte?

Consector kan hjälpa dig med ett lånelöfte via vår webbtjänst.

Kan jag tacka nej till erbjudanden via Consector?

Inga anbud är bindande. Du kan tacka nej till erbjudanden från Consector och du betalar ingenting för att använda vår tjänst.

Kan räntan ändras på mitt bolån?

Man kan säga att räntan är priset för att låna pengar. Bankerna gör alltid individuella bedömningar på vilken ränta de kan låna ut till. Beroende på risk och marknadsläge kan räntan komma att ändras om du har valt rörlig ränta. Enligt Konsumentkreditlagen måste det framgå på skuldebrevet att banken har rätt att ändra räntan, samt under vilka förutsättningar detta får ske. Generella ränteändringar meddelas via annonser, utskick eller kontoutdrag. För fast ränta så ändras inte räntan under bindningstiden.

Om jag är provanställd, kan jag ansöka om bolån?

Så länge du kan påvisa att du har en stadigvarande inkomst så har du möjlighet att få ett lån beviljat. Bankerna gör alltid en individuell bedömning av din betalningsförmåga. Ansök.

Om jag är student, kan jag ansöka om bolån?

Ett av krav från våra samarbetspartners är att du som kund har en stadigvarande inkomst. Som student så är det sällsynt. Men om du kan påvisa en inkomst så gör bankerna en individuell bedömning.

Ska jag välja rörlig eller fast ränta på mitt bolån?

Detta är en bedömning som är upp till dig att avgöra. Med fast ränta så vet du på förhand vad du kommer betala för ditt lån. Med rörlig ränta så ändras månadskostnaden med ränteläget och du tar därmed en ränterisk. Däremot så har det varit fördelaktigt de senaste åren med en rörlig ränta. Du kan också välja att kombinera de två ränteformerna. Du får gärna ringa oss på Tel: 0770-22 12 22 för att få vägledning.

Vad är ett pantbrev?

Pantbrev är ett skriftligt bevis på att fastigheten har intecknats. Långivaren tar ett pantbrev för att säkerställa sin säkerhet.

Vad är lagfart?

Detta är ett bevis på vem som äger fastigheten. Du betalar en stämpelskatt för att få lagfart. Vid bostadsrättsköp så behövs ingen lagfart då det är bostadsrättsföreningen som äger den.

Är min ansökan bindande?

Din ansökan är inte bindande. Först när du skrivit på skuldebrevet så är din ansökan bindande. Du har ångerrätt i 14 dagar enligt gällande lag. Du kan när som helst lösa lånet utan extra kostnad.

Är villalån, huslån och bolån samma sak?

Ja.