Vad är avbetalning?

Vad är avbetalning?

Avbetalning är en form av kreditköp och lån, som du har möjlighet att betala efterhand. Detta erbjuds hos många butikskedjor som oftast delar upp betalningen i flera delbetalningar under en viss tidsperiod. Avbetalningar marknadsförs ofta som ”räntefri avbetalning”, men om du inte betalat tillbaka hela lånet under utsatt tidsperiod kommer du få betala en ränta som oftast är hög.

Vad är avbetalning

Varför avbetala?

Idag är det vanligt att privatpersoner väljer att avbetala sina köp av varor och tjänster. Istället för att betala allting på en gång så kan betalningen delas upp över en längre tid. Mobiltelefoner betalas ofta av över 12 eller 24 månader för att hålla nere månadskostnaden. Många privatpersoner väljer även att köpa kapitalvaror och resor med hjälp av avbetalning.

Vad ska du tänka på vid avbetalning?

Avbetalningar kan vara fördelaktiga att göra om du följer avbetalningstiden. Då kan köpet vara räntefritt och därmed ett smart val eftersom inköpet inte blir så stor belastning. Om du däremot väljer att förlänga avbetalningstiden kan räntor tillkomma som gör att köpet blir dyrare än om du hade köpt varan direkt på plats och betalat varan i sin helhet. Därför ska man som privatperson vara noggrann med att läsa de finstilta raderna för att inte betala för mycket.

Vilka erbjuder avbetalning?

Idag erbjuder de flesta återförsäljare avbetalning på sina varor och tjänster. Alltifrån tv-apparater till bilar och resor kan köpas på avbetalning.

Finns det några risker med avbetalning?

Det gäller att tänka ekonomiskt när inköp görs. Även om betalningen delas upp så kan man som privatperson inte har för många saker på avbetalning så att inkomsten inte täcker sakerna som är på avbetalning. Se till att försöka betala av så fort som möjligt och inte hamna i läget att behöva låna pengar för att klara månadskostnaderna. Avbetalningar klassificeras som krediter och har du avbetalningar hos flera kreditgivare så klassificeras du ofta som en högrisk kund och skulle du försöka ta ett lån för att betala av dina avbetalningar kommer du sannolikt att få låna till en hög ränta. Det kan även vara klokt att se över sina avbetalningar innan man skall ansöka om ett bolån. I och med att avbetalningarna anses som krediter så kommer betalningsutrymmet vara lägre och då kan du eventuellt inte låna lika mycket på ditt boende.


Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,28 %

Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,28 %