Vad är bankdag?

Vad är bankdag?

En bankdag är en dag då banken har sin ordinarie verksamhet öppen. Det är i regel vardagar men med undantag för röda dagar och storhelger. När en överföring sker mellan två banker brukar det ta en Bankdag vilket därmed betyder att pengarna går att se på mottagarens konto kommande vardag.

Vad är bankdag

Vad är bankhelgdagar?

Utöver att helger aldrig är bankdagar så finns det något som heter Bankhelgdagar. Detta är dagar som bankerna är stängda. Vilka bankhelgdagarna är går alltid att se på Riksbankens hemsida. År 2016 var det 12 dagar varav fyra var lördagar. Bland de övriga bankdagarna fanns exempelvis Nyårsdagen, Långfredagen, Kristi Himmelsfärdsdag, Midsommarafton och Annandag jul.

Bankfria helgdagar 2020

Bankfria helgdagar Dag
Onsdag 1 januari Nyårsdagen
Måndag 6 januari Trettondedag jul
Fredag 10 april Långfredagen
Söndag 12 april Påskdagen
Måndag 13 april Annandag påsk
Fredag 1 maj Första maj
Torsdag 21 maj Kristi himmelsfärds dag
Söndag 31 maj Pingstdagen
Lördag 6 juni Nationaldagen
Fredag 19 juni Midsommarafton
Lördag 20 juni Midsommardagen
Lördag 31 oktober Alla helgons dag
Torsdag 24 december Julafton
Fredag 25 december Juldagen
Lördag 26 december Annandag jul
Torsdag 31 december Nyårsafton

 

Vad påverkar bankdagen?

Överföringar

Överföringar inom samma bank går på sekunden även på helger. Däremot tar överföringar mellan olika banker upp till en bankdag. Om överföringen registrerats på förmiddagen når pengarna ofta mottagaren samma dag. Det skiljer däremot mellan bankerna vilken tid på dagen som överföringen måste vara genomförd för att pengarna ska nå fram samma dag.

Den som vill att mottagaren ska få sina pengar samma dag som de skickas bör istället för banköverföring välja överföring via Swish. Genom denna app sker alltid betalning direkt, oavsett om den som skickar och den som mottar pengarna har olika bank eller om det är vardag eller helg.

Ränteberäkning

Om en person sätter in pengar på ett sparkonto på en fredag så är det vanligt att ränta inte ges på dessa pengar förrän på måndagen, dvs. kommande bankdag. De flesta bryr sig inte om detta då skillnaden på ränteintäkten utslaget på ett år är minimal. Men det finns trots allt en skillnad mot om man hade fått ränta från första dagen.

Fakturabetalning

På alla fakturor framgår fakturans förfallodatum. Det betyder att pengarna ska vara på mottagarens konto det datumet. Det räcker alltså inte att betalning genomförts detta datum. Sker betalning på en fredag kan alltså pengarna nå mottagaren några dagar för sent. Skulle en påminnelse komma ut bör man i sådant fall kontakta företag för att säkerställa att betalningen är registrerad och att påminnelsefakturan inte behöver betalas.


Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,24 %

Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,24 %