Vad är Black Friday?

Vad är Black Friday?


Black Friday är årets största shoppingdag i USA och infaller fredagen efter Thanksgiving. Eftersom många är lediga passar de på att köpa julklappar och göra andra inköp. En del finansierar inköpen med lån, dock är det är viktigt att komma ihåg att vara försiktig med att låna till konsumtion eftersom det kan leda till en ond cirkel. En mycket stor andel butiker och e-handlare väljer därför att erbjuda stora rabatter för att locka till sig kunder när julhandeln nu tar fart.

vad är Black FridayVad innebär Black Friday för konsumenterna?

På Black Friday förväntas butiker erbjuda mycket fördelaktiga rabatter och erbjudanden. Detta gäller både i fysiska butiker och e-butiker. Många företag väljer att göra rabatterna tillgängliga vid midnatt på Black Friday vilket gör de som vill shoppa till absolut bästa pris sitter uppe på natten och väntar in dessa erbjudanden.

Rabatter under hela veckan

Även om Black Friday är den största shoppingdagen så försöker många företag att ”tänja” på perioden och locka till sig kunder redan tidigare under denna vecka. Det är inte ovanligt att företag skapar erbjudanden som gäller hela veckan alternativt mellan torsdag och måndag (Cyber Monday).

De som har rabatter under veckan har ofta ett speciellt erbjudande på fredagen för att därigenom locka till sig kunder som söker rabatter under denna dag.

Cyber Monday

Cyber Monday är måndagen efter Black Friday. Det kan ses som e-handlarnas svar på Black Friday och därmed startskottet för julhandeln online. I Sverige har e-handlarna däremot tagit till sig Black Friday i större utsträckning vilket gör att de flesta (och största) rabatterna ges denna dag. Cyber Monday kan däremot ses som slutet på den reaperiod som inleds på fredagen (eller tidigare under den veckan).

När är Black Friday?

Den amerikanska högtiden Thanksgiving infaller alltid fjärde torsdagen i november. Det är en högtid då många amerikaner är lediga och firar tillsammans med familj och vänner. Black Friday är kommande dag, d.v.s. fredagen efter Thanksgiving.

Var kommer ordet ifrån?

Från början användes begreppet ”Black Friday” av polisen i Philadelphia för att beskriva det trafikkaos som uppstod denna fredag. Eftersom väldigt många är lediga och vill ta sig till familj och vänner (samt shoppa) på sin ledighet uppstod årligen trafikkaos.

Idag förknippas däremot inte begreppet med trafikstockningar utan den dag då julhandeln på allvar börjar. Det blir därmed det datum då många företags röda siffror (minus) förvandlas till svarta (plus). Det är visserligen inte begreppets ursprungliga betydelse men det speglar tydligare vad Black Friday idag handlar om.

När kom Black Friday till Sverige?

Även om ett par butiker tog till sig begreppet tidigare, och därmed hade specialerbjudanden på fredagen, så anses 2013 vara en brytpunkt. Detta år erbjöd flera elektronikbutiker och andra butikskedjor specialerbjudanden på fredagen med hänvisning till att det var Black Friday. Den stora uppmärksamhet som dessa fick skapade ringar på vattnet och sedan dess har allt fler företag följt med i trenden.


Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,24 %

Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,24 %