Vad är Cyber Monday?

Vad är Cyber Monday?


Cyber Monday är måndagen som infaller tre dagar efter Black Friday. Det är e-handlarnas svar på Black Friday och i många länder startskottet på julhandeln online. Begreppet Cyber Monday lanserades 2005 och idag används det i en rad olika länder över hela världen för att beskriva den stora shoppingdagen för e-butikerna.

Vad innebär Cyber Monday för konsumenterna?

Cyber Monday har stora likheter med Black Friday. Det innebär därmed att en mängd butiker väljer att ha unika rabatter, erbjudanden och tävlingar. Som konsument finns det därmed stora fördelar att handla julklappar och göra andra inköp under denna måndag och därigenom ta del av rabatter m.m. En del väljer att låna pengar för att göra inköpen just under denna dag. Men det är viktigt att komma ihåg att vara försiktig med att låna till konsumtion, annars finns det risk att falla in i en ond cirkel och ett osunt köpbeteende.

Det som tydligast skiljer mot Black Friday är att Cyber Monday främst riktar sig mot e-butiker och handel online. Däremot har den gränsen suddats ut en del och idag erbjuder även många fysiska butiker unika erbjudanden på denna måndag.

När skapades begreppet?

Den första gången som ”Cyber Monday” nämndes var 28:e november 2005 av Ellen Davis och Scott Silverman. I ett pressmeddelande på Shop.org gick det att läsa att Cyber Monday snabbt blivit en av årets största shoppingdagar online. e-butikerna hade alltså under ett par år haft rabatterna under denna dag men själva uttrycket användes för första gången 2005.

Enligt en undersökning av Shop.org/Bizrate ansåg 77% av alla E-handlare att deras omsättning ökade avsevärt under Cyber Monday. Utvecklingen gick sedan snabbt framåt. I en sammanställning av comScore Inc var omsättningen 2006 610 miljoner USD medan det år 2016 var 3450 miljoner USD.

När etablerades Cyber Monday i Sverige?

Det är svårt att säga exakt när Cyber Monday slog igenom i Sverige men många anser att det var 2013 (samma år som Black Friday tydligt etablerades). Ett par större butiker började redan 2010 och efter det växte omfattningen år till år.

Däremot har Cyber Monday inte riktigt samma betydelse för e-handeln i Sverige som den har i USA. I USA är det en tydligare uppdelning mellan att fysiska butiker har Black Friday och e-handlare satsar på Cyber Monday. Detta även om finns en hel del undantag.

I Sverige satsar däremot e-handlare tydligt på att synas och vara med under Black Friday. Många väljer sedan att ha rabatter och erbjudanden över helgen och avslutar readagarna med Cyber Monday.

Sett till försäljning online har Cyber Monday ökat kraftigt mellan 2014 och 2017. e-handel.se har mätt utvecklingen och visar en ökning på drygt 100% mellan dessa år. Bara mellan 2016 och 2017 var ökningen 48%. Så även om många e-handlare har rabatter redan på Black Friday så passar många kunder på att köpa sina varor på Cyber Monday. Om det berott på att e-handlarna har bättre erbjudanden då eller om det handlar om ”sista chansen att få rabatt” är däremot oklart.

Är det bara e-butiker som ger rabatt på Cyber Monday?

Även om Cyber Monday primärt syftar på e-handel och att dessa företag i större utsträckning ger rabatter så är det många fysiska butiker som tagit till sig denna readag. I likhet med hur många E-butiker har erbjudanden på Black Friday har fysiska butiker även erbjudanden på Cyber Monday.


Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,24 %

Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,24 %