Vad är Delbetalning?

Vad är Delbetalning?

Delbetalning innebär att du delar upp en betalning i flera delar över en viss tidsperiod istället för att betala allt vid ett och samma tillfälle. Genom att delbetala kan du köpa saker som du annars inte skulle ha råd att betala på en gång. Delbetalning kallas även för avbetalning.

Så fungerar delbetalning

När du köper en vara i butik eller på nätet får du ibland ett erbjudande om delbetalning. Det går även att delbetala med kreditkort.

Delbetalningar brukar vanligtvis vara från 3 månader upp till 5 år. Det finns både räntefri delbetalning och delbetalning med ränta. Även om delbetalningen är räntefri kan det finnas avgifter i form av uppläggningsavgift och/eller aviavgift.

När du köper varan på delbetalning ingår du ett avtal. Butiken ska ge dig en så kallad SEKKI-blankett. På den framgår att delbetalning egentligen är ett slags lån och vad det kommer att kosta. Låneformen kallas för kontokredit. För delbetalning med kreditkort är det istället kreditkortsavtalet som gäller.

När du godkänt villkoren är varan din. Därefter får du en faktura varje månad som du ska betala till dess att du betalat varans totala pris och eventuell ränta och avgifter.

På fakturan står det ett lägsta delbelopp eller minimibelopp. För att minska dina kostnader för ränta och avgifter kan du betala ett större belopp. Du kan även när som helst betala av hela beloppet om du vill.

Betala i delar med faktura

Ibland kan du få ett erbjudande om delbetalning först efter att du fått fakturan för din vara, till exempel när du handlar på nätet. Då kan du välja att antingen betala hela beloppet eller delbetala. Denna typ av fakturor övergår automatiskt i delbetalning om du väljer att bara betala en del av beloppet.

Räkneexempel för delbetalning

Vad det kostar att delbetala beror på om det är räntefri delbetalning eller inte samt vilka andra avgifter som tillkommer. Det kan till exempel se ut så här:

  •     Betala inom en månad: Varuvärde 10 000 kr, ränta 0%, uppläggningsavgift 0 kr, fakturaavgift 39 kr – total kostnad 39 kr.
  •     Betala inom 12 månader: Varuvärde 10 000 kr, ränta 0%, uppläggningsavgift 395 kr, fakturaavgift 39 kr – total kostnad 863 kr.
  •     Betala inom 5 år: Varuvärde 10 000 kr, ränta 7,95%, uppläggningsavgift 395 kr, fakturaavgift 39 kr – total kostnad 4 971 kr.

För delbetalning med kreditkort anges ibland räntan i form av månadsränta. Vid delbetalning med månadsränta blir årsräntan högre än summan av alla månadsräntor på grund av den så kallade ränta på ränta-effekten. Om månadsräntan är 1,5% blir till exempel årsräntan 19,6% (inte 18%).

Fördelar och Nackdelar med Delbetalning

Fördelar

En fördel med delbetalning är att du får möjlighet att köpa de saker som du verkligen behöver istället för att nöja dig med ett sämre alternativ. Till exempel kan det finnas en poäng med att köpa en lite dyrare men energisnålare frys till köket på delbetalning. Frysen kommer du troligtvis att använda även efter betalperioden är över.

Delbetalning är också bra ifall du inte vill kunna ha pengar kvar på kontot och inte lägga allt på ett enda köp.

Nackdelar

Det finns även nackdelar. Först och främst innebär delbetalning som regel en extra kostnad i form av ränta och avgifter. Räntefria delbetalningar har ofta ändå andra avgifter.

En annan nackdel är att din finansiella risk ökar. När du köper med delbetalning har du en skuld till kreditgivaren. Det fungerar i princip som vilket lån eller vilken kredit som helst. Om du missar en betalning kan du få betala en påminnelseavgift. Ifall du inte betalar den kan ärendet gå till inkasso och i värsta fall Kronofogden.

En tredje nackdel med delbetalning är att din kreditvärdighet minskar. Ju fler lån och krediter, inklusive avbetalningar, du har desto sämre kreditbetyg får du. Om du har många varor på delbetalning är det bättre att samla dina lån och krediter.


Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,24 %

Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,24 %