Vad är inkomstförsäkring?

Vad är inkomstförsäkring?

En inkomstförsäkring är en försäkring som ger kompletterande ersättning, utöver A-kassans ersättning, vid arbetslöshet. Blir en person arbetslös betalar A-kassan 80% av lönen men maximalt ca 20.000kr brutto. Det betyder att om personen har en lön på över ca 25.000kr kommer inte A-kassan att ge 80% av lönen. Om inkomstförsäkring finns betalas resterande del av denna försäkring så att ersättningen hamnar på 80% av lönen. Detta är förstås en stor fördel och kan vara avgörande för möjligheten att kunna betala sina kostnader och lån vid arbetslöshet.

vad är inkomstförsäkring

Vilka krav finns för att kunna teckna försäkringen?

Tillsvidareanställd  – Gäller även vid deltidsanställning. Exakt hur många timmar som personen måste jobba per vecka anges i avtalet. Kravet är även att man omfattas av LAS (Lagen om anställningsskydd)
Bosatt i Sverige – Bosatt och skriven i landet
A-kassa – Personen måste vara medlem i en A-kassa och ha rätten att få pengar från den.
Kunskap om uppsägning – Någon kunskap om kommande uppsägning får inte finnas.
Ålder – Hur gammal man måste vara varierar mellan olika inkomstförsäkringar. Detta både gällande lägsta och högsta ålder.

Hur mycket ersättning ges från inkomstförsäkringen?

Inkomstförsäkringen ger ersättning så att personen får 80% av sin tidigare lön. Detta då som ett komplement till A-kassans ersättning. Om personen tidigare haft 36.000kr ska alltså ersättningen uppgå till 28.800kr. A-kassan betalar först sitt maxbelopp på ca 20.000kr och därefter betalas ca 8.800kr av inkomstförsäkringen.

Därmed är det tidigare lön samt ersättning från A-kassan som styr beloppet som betalas av inkomstförsäkringen. Alla inkomstförsäkringar har även en högsta ersättningsnivå. Det kan exempelvis vara att ersättning maximalt går att få för en lön på 60.000kr.

Vad skiljer olika inkomstförsäkringar åt?

Det som främst skiljer inkomstförsäkringarna åt är följande punkter:

Karenstid – Antal dagar som personen måste fått ersättning från A-kassan innan inkomstförsäkringen börjar ge ersättning. En vanlig tid är 20 dagar.
Kvalificeringstid – Antal dagar som försäkringstagaren måste haft försäkringen innan den kan ge ersättning. En vanlig tid är 12 månader.
Ersättningsbelopp – Högsta belopp som försäkringen ersätter upp till. En vanlig nivå är 50-60.000kr.
Möjlighet till tilläggsförsäkring – Ibland finns möjligheten att teckna tilläggsförsäkring. Då ges ersättning i ett flertal dagar än i grundförsäkringen och högsta ersättningsbelopp kan även höjas.
Ersättningsdagar – Hur många dagar som ersättning går att få från inkomstförsäkringen per ersättningsperiod. Det är vanligt med 100-300 dagar.

Räcker inkomstförsäkringen som ges genom facket?

De som är fackanslutna får oftast en inkomstförsäkring genom sitt fackförbund. Den räcker för de allra flesta. De som däremot har en mycket hög lön (över ersättningstaket på inkomstförsäkringen) eller vill ha fler ersättningsdagar kan teckna en tilläggsförsäkring för att förbättra dessa villkor.

De som är inte är fackanslutna kan teckna en inkomstförsäkring hos ett flertal olika försäkringsbolag. Det går även att teckna inkomstförsäkringar hos dessa trots att man har försäkring via facket. Detta för att just förbättra villkoren.


Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,28 %

Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,28 %