Vad är kreditkort?

Vad är kreditkort?


Ett kreditkort är ett kontokort med tillhörande kredit. Istället för att pengarna dras från kontot direkt skapas en månadsfaktura på inköpen. Denna faktura kan betalas till sin helhet eller delbetalas. De allra flesta kreditkort har även ett flertal förmåner så som försäkringar, bonussystem, rabatter och andra tjänster.

vad är kreditkort

Hur fungerar ett kreditkort?

De som handlar med ett kreditkort får sina inköp samlade på en kreditkortsfaktura som sammanställer månadens inköp. På fakturan framgår hur stort belopp som ska betalas för att hela kreditkortsskulden ska regleras. Men man kan även välja att betala en mindre summa och därmed skjuta upp resterande belopp på kommande fakturor. Om man väljer detta kommer en räntekostnad att uppkomma på detta belopp.
Betalningsmässigt skiljer sig alltså kreditkort mot betalkort utifrån att kreditkortet ger möjlighet till att delbetalning av skulden medan man med ett betalkort måste betala hela skulden senast på förfallodagen.

Vad skiljer olika kreditkort åt?

Räntan: Räntenivån skiljer stort mellan de olika kreditkorten i Sverige. Bland de vanligare korten går det att hitta räntor ner till ca 10% men även upp över 20%.

Räntefria dagar: Med räntefria dagar menas inom hur många dagar efter att inköpet har genomförts som kreditkortsfakturan behöver vara betald för att inte räntekostnad ska uppkomma.

Årsavgift: Årsavgiften på kreditkort varierar från att vara helt gratis till att vara på flera tusen. Till viss del speglar årsavgiften de förmåner som man får med kortet. Men det finns även gratis kreditkort med både försäkringar och bonussystem.

Andra avgifter: Många kreditkort har en uttagsavgift på en viss procent av beloppet. Det kan exempel vara att man får betala 2% av uttaget belopp men att minsta avgiften är 35kr. Utöver det kan man även behöva betala valutapåslag om kortet används utomlands. En avgift som ofta ligger kring 1,5%. Utöver dessa kostnader kan det även uppkomma avi- och administrationsavgifter. Kostnaderna varierar mellan de olika korten och vissa kort är helt utan dessa kostnader.

Kreditgräns: Det finns kort med kreditgräns kring 20-30.000kr men det är betydligt vanligare med 50-100.000kr. Däremot avgör kreditkortsföretaget individuell kreditgräns efter att ansökan har skickats in. Att ett kort har en högsta kredit på 100.000kr betyder därmed inte att alla som ansöker kommer att få denna nivå.

Förmåner: Även om korten skiljer sig något åt gällande ränta, räntefria dagar m.m. så är det framförallt förmånerna som skiljer korten åt. Det kan vara att inköp med korten innefattas av flera olika köpförsäkringar, att man får bonus på samtliga inköp eller att rabatter ges i vissa butikskedjor. Genom att välja ett kreditkort som ger rabatter eller bonusar på butiker där man ofta handlar kan man ofta spara betydligt mer än kostnaden för kortet.


Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,24 %

Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,24 %