Vad är kreditränta?

Vad är kreditränta?

Kreditränta är den ränta som kredittagaren får betala för ett lån eller en utnyttjad kredit. Det kan vara på olika slags lån men även exempelvis på kontokort eller kontokredit. Att jämföra kreditränta är viktigt när lånen jämförs men man ska även ta hänsyn till övriga kostnader som kan uppkomma.

Vad anger krediträntan?

Krediträntan anges vanligtvis i procent och anger hur stor del av den totala lånesumman som ska betalas i räntekostnad. Den kan anges som årsränta eller för den period som lånet löper på. Vid privatlån är det vanligast att krediträntan anges som årsränta men på snabblån är det vanligt att räntan anges per månad.

Varför kan kreditränta vara missvisande?

Kreditränta anger enbart den räntesats som kredittagaren får betala i ränta under låneperioden. På större lån är det framförallt krediträntan som avgör hur mycket lånet kommer att kosta. Men utöver räntekostnad tillkommer ofta både uppläggningsavgift och aviavgift.

Ett lån kan därmed vara ”räntefritt” och ändå kosta flera hundra kronor under de månader som det löper. Då kan det vara mer fördelaktigt att jämföra den effektiva räntan. Det är en räntesats som räknar in räntekostnaden samt alla övriga kostnader.

Får man göra avdrag i deklaration för krediträntan?

Den som haft räntekostnader under föregående år har oftast möjligheten att göra räntreduktion (kallas vanligtvis för ränteavdrag) på 30% på denna kostnad. Kreditbolagen skickar in all information till Skatteverket så det är inget som kredittagaren behöver ta hänsyn till. Avdraget sker därmed helt automatiskt. Kreditgivarna ska även alltid skicka ut kontrolluppgifter till kredittagarna. Om ett lån inte finns med på deklarationen ska detta anges under ”Övriga Upplysningar”.

Eftersom det är ett avdrag så krävs det däremot att personen haft beskattningsbar inkomst för att avdraget ska kunna genomföras. Den som tjänat 210.000kr (beskattningsbar inkomst) betalar ca 70.000kr i skatt. Om personen haft räntekostnader på 30.000kr får 30% dras av (10.000kr) och den totala summan skatt som ska betalas blir 60.000kr. I och med att avdraget aldrig kan skapa en minuspost måste det alltså finnas skatt att göra skatteavdraget på.


Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,28 %

Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,28 %