Vad är en kreditupplysning?

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är en bedömning av din kreditvärdighet. När du ansöker om ett lån eller en kredit görs i regel alltid en kreditupplysning för att bedöma din kreditvärdighet, det vill säga din betalningsförmåga. I en kreditupplysning kan det exempelvis finnas information om din inkomst, dina aktiva krediter och eventuella betalningsanmärkningar. Har du ett skuldsaldo hos Kronofogden står detta också med i kreditupplysningen om dig.

Vad är kreditupplysning

Två olika typer av kreditupplysningar

Det finns två olika typer av kreditupplysningar för privatpersoner. Den ena kallas Mikroupplysning och den andra kallas Personupplysning. En Mikroupplysning är en mindre omfattande kreditupplysning och innehåller i regel endast namn, adress, eventuella betalningsanmärkningar samt skuldsaldo hos Kronofogden. Personupplysningen är en mer omfattande kreditupplysning och innehåller även, förutom personuppgifter, inkomstuppgifter, information om äktenskapsförord, fastighetsinnehav samt information om tidigare anmärkningar eller tidigare förfrågningar.

Beroende på vilken typ av låneansökan du gör kan långivaren välja att beställa antingen en Mikroupplysning eller en Personupplysning på dig. Mikroupplysningen används oftast vid mindre riskfyllda bedömningar medan Personupplysningen används vid större bedömningar.

Varför gör långivaren en kreditupplysning?

Det finns flera skäl till att en långivare gör en kreditupplysning när du ansöker om ett lån eller om en kredit. En viktig anledning är att långivaren vill försäkra sig om att du som låntagare har förmåga att betala tillbaka ditt lån samt att du kan betala räntan och eventuella amorteringar. Om det av kreditupplysningen framgår att du har obetalda skulder är sannolikheten att bli beviljad ett lån lägre. Om du däremot har en stabil inkomst och inte har några skulder eller betalningsanmärkningar är sannolikheten större att du blir beviljad lånet.

Alla banker och långivare är skyldiga att göra en kreditprövning på dig som privatperson innan de beviljar ett lån som du har ansökt om. Detta är reglerat i både konsumentkreditlagen och i lagen om bank- och finansieringsrörelse.

Kreditupplysningen är även bra för dig som privatperson

En kreditupplysning syftar inte bara till att ge långivaren trygghet. Den är också till för att ge dig som konsument vägledning i din privatekonomi, så att du själv kan bedöma om du har kapacitet att betala tillbaka på ett lån.

Om man vill veta hur sin egen kreditvärdighet ser ut går det bra att beställa en kreditupplysning på sig själv. De flesta kreditupplysningsföretag erbjuder möjligheten att beställa en kostnadsfri kreditupplysning varje år.

Vad som kan vara bra att tänka på är att din kreditvärdighet kan påverkas om det görs väldigt många kreditupplysningar på dig inom kort tid. Varje kreditupplysning registreras nämligen i upp till ett år. Om du beställer en kreditupplysning på dig själv kommer detta däremot inte att registreras.

Betalningsanmärkningar och skuldsaldo

Om du har en betalningsanmärkning eller ett skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten registreras detta i din kreditupplysning i upp till 36 månader från det datum då skulden är helt avbetalad.

I dag finns det flera aktörer på marknaden som jobbar med att ge ut kreditupplysningar. Det äldsta och mest välkända kreditupplysningsföretaget heter UC, tidigare hette företaget Upplysningscentralen. Men det finns även flera andra aktörer på marknaden.

Lån med betalningsanmärkning

Consector erbjuder idag lånlösningar för de som tidigare haft betalningsvårigheter. Ansök om lån här.


Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,28 %

Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,28 %