Vad är en låneförmedlare?

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare är en aktör som hjälper privatpersoner att jämföra lån hos banker och långivare i syfte att få fram det bästa erbjudandet. Låneförmedlaren lånar alltså inte ut några pengar själv utan samarbetar med banker och långivare för att få fram olika alternativ åt kunden. De flesta låneförmedlare är webbaserade och jobbar främst med privatlån, men vissa låneförmedlare jobbar även med bolån.

Vad är låneförmedlare

Hur fungerar låneförmedlare?

Många kunder känner till prisjämförelse och använder sig dagligen av dessa tjänster när man ska köpa elektronik, varor och tjänster. En låneförmedlare är en aktör som arbetar med att jämföra, granska, förhandla och leta upp bästa lånevillkoret för dig. 

Låneförmedlare sammanställer lånerbjudande från ett flertal banker och kan genom sin tjänst på ett enkelt, kostnadsfritt och tydligt sätt hjälpa dig att hitta rätt lånevillkor. I Sverige är låneförmedlare ett relativt nytt sätt att upphandla sina lån medans utomlands såsom i USA, England och Australien upphandlas majoriteten av lånen via låneförmedlare.

De flesta låneförmedlare arbetar med privatlån och det finns endast ett fåtal kunder som arbetar med hela kundens kreditengagemang såsom bolån, privatlån, billån och kreditkort.

Consector är en låneförmedlare som arbetar med alla lån. En låneförmedlare har avtal med ett kreditupplysningsföretag och gör kreditupplysningar på sina kunder som sedan deras samarbetsbanker och kreditbolag har avtal med och kan använda samma kreditupplysning. I Sverige samarbetar låneförmedlare med Upplysningscentralen (UC) för kreditupplysningar och när kunder använder en låneförmedlare görs en kreditupplysning via UC som bankerna och kreditbolagen gör s.k. omfrågningar på. Det är därför det endast görs en kreditupplysning men du som kund kan få hem flera papper från UC, s.k. omfrågekopior som Upplysningscentralen enligt lag är tvungna att skicka hem till din folkbokföringsadress.

Att jämföra lån via en låneförmedlare är alltid kostnadsfritt. Normalt tar inte låneförmedlaren ut några avgifter direkt av kund utan erhåller sin ersättning direkt från sina samarbetsbanker. Bankerna använder låneförmedlare för att få nya kunder och ersätter låneförmedlare med ett marknadsföringsbidrag vid rekrytering av en ny kund.

Genom att använda en låneförmedlare får kunder möjlighet att få offerter från flera banker och endast då kund får en offert som väljer att gå vidare med och accepterar får låneförmedlaren en ersättning.

Fördelarna med att använda en låneförmedlare

De största fördelarna med en låneförmedlare i förhållande till en traditionell bank är följande:

  • En låneförmedlare gör endast en kreditupplysning men får svar från flera banker
  • En låneförmedlare är en tidsbesparing då det tar lång tid att göra en lånejämförelse själv
  • En låneförmedlare hjälper dig kostnadsfritt och tar inget betalt från kund för att göra en jämförelse
  • En låneförmedlare är ett säkert sätt att upphandla lån då de arbetar med Upplysningscentralen och är registrerade hos Finansinspektionen.
  • En låneförmedlare agerar opartiskt och förhandlar och väljer utifrån villkor och inte bank.

Vilket tillstånd har en låneförmedlare?

En låneförmedlare ska idag ha tillstånd hos Finansinspektionen för att förmedla lån och krediter, s.k. konsumentkreditförmedling. Om låneförmedlaren har tillstånd hos Finansinspektion kan du se på: http://www.fi.se/Register/Foretagsregistret/

Låneförmedlare – Framtidens sätt att upphandla lån

Consector är en låneförmedlare som arbetar med hela kundens kreditengagemang. Då Consector arbetar med endast med seriösa och kvalitativa banker med kontrollerade villkor kan vi hjälpa dig att förhandla ditt lånevillkor oavsett vilken bank du har sedan tidigare.

Consector tar endast en kreditupplysning och låter sina samarbetsbanker göra en omfråga på våran kreditupplysning vilket medför att du som kund kan bevara din kreditvärdighet.

Consector kan hjälpa dig att samla befintliga lån, jämföra lån eller hitta ett bra lånevillkor för ett nytt lån. Kontakta oss på Consector så hjälper en lånehandläggare att diskutera rätt finansieringslösning och hitta ett bra lånevillkor till dig. Eller gör en ansökan redan idag för att se vilket lånevillkor du kan få.

När man använder Consector sätts en budgivning igång och de banker som är intresserade av dig som kund lägger ett anbud. Att använda sig av Consector är alltid kostnadsfritt och vi hjälper dig gärna till bättre lånevillkor.

Fler tips innan du lånar pengar finns här.