Vad är listränta?

Vad är listränta?

Listränta är den ränta som banker och kreditföretag visar utåt, exempelvis på deras hemsidor och i marknadsföring. Det går däremot att få betydligt lägre ränta än vad som anges som listränta. Detta genom att exempelvis ha god kreditvärdighet, låg belåningsgrad och stort bankengagemang. Att jämföra listräntor kan därmed vara något missvisande.

Vad anger listräntan?

Listräntan på bolån anger enbart ”bankens högsta ränta”. Den som skickar in en låneansökan till banken och blir erbjuden lån kommer därmed aldrig att få en ränta som är högre än vad de anger som listränta. Däremot går det oftast att få en lägre ränta än denna nivå.

Vad som krävs för att få rabatt varierar något mellan de olika bankerna. Generellt gäller däremot att högre lånebelopp, lägre belåningsgrad och bankengagemang (hur många och vilka banktjänster som personen har) avgör rabatten.

Går det alltid att få lägre ränta än listräntan?

Nej, det går inte alltid att pressa räntan. För det första finns det ett fåtal banker som har en fixerad bolåneränta. Det går därmed inte att påverka den. Detta är däremot snarare undantag än regel.

För det andra ger banken rabatt beroende på olika faktorer (se ovan). Den som inte får någon rabatt bör däremot alltid fråga banken vad som kan göras för att man ska få rabatt.

Ska listränta användas när lånegivare jämförs?

Då i stort sett alla boräntor går att påverka blir listräntan något missvisande. En bank kan ha en mycket låg listränta men ytterst få möjligheter för kunderna att påverka räntan nedåt i någon större grad. En annan bank kan ha en hög listränta men ger istället kunden flera olika möjligheter att pressa räntan.

Vad är det för skillnad på listränta och snittränta?

Listränta är ”bankens högsta ränta”. Vid bolån går det inte att få högre ränta än listräntan. Snitträntan är däremot den genomsnittliga boräntan som banken gett under föregående månad. Den visar tydligare vilken bank som generellt ger låga boräntor och är därmed bättre att jämföra om räntor hos bankerna ska jämföras inför bolånet.

Men kom ihåg att även snitträntan inte tydligt visar var just du får lägst ränta. Som alltid är det viktigt att ta kontakt med flera banker och få den slutgiltiga räntan som de erbjuder för att därefter korrekt kunna se var det är billigast att teckna lånet.


Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,28 %

Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,28 %