Vad är medlemslån?

Vad är medlemslån?

Medlemslån är ett lån för dig som är fackligt ansluten. Om du är medlem i ett fackförbund eller en organisation som har ett avtal med en bank kan du ansöka om ett så kallat medlemslån. Ett medlemslån är ett privatlån som i regel är förmånligt och kan beviljas utan säkerhet. Ofta kan du låna mellan 20 000 kronor upp till 350 000 kronor. Detta kan dock skilja mellan de olika bankerna.

Vad är medlemslån

Vilka banker har medlemslån?

Idag är det framförallt storbankerna: SEB, Nordea, Danske Bank och Swedbank som har avtal med fackförbund och ger ut så kallade medlemslån. Bankerna som erbjuder medlemslån har avtal med fackförbunden som är anslutna till LO, TCO och SACO.

Du får gärna kontakta oss på Consector om du är fackligt ansluten så kan vi guida dig till banken med medlemsavtal, mest förmånligt villkor och alternativt erbjuda dig en lägre ränta via en annan bank.

Är ett medlemslån alltid det bästa alternativet?

Ett medlemslån är ett förhandlat avtal mellan ditt fackförbund och banken. Det förhandlade avtalet gäller för alla medlemmar som uppfyller vissa grundkrav.

Villkoren som sätts på ett medlemslån är upphandlat utifrån ett kollektivt perspektiv vilket innebär att du inte erhåller en upphandlad ränta på din specifika situation. Detta innebär att du genom medlemslån inte får bankens lägsta räntor utan en upphandlad ränta för alla medlemmar i det specifika fackförbundet. Om du har en fast anställning och hög inkomst är det oftast mer förmånligt att ta ett privatlån.

Lånet som passar dig bäst beror på din situation och var du är i livet, det är därför bra att jämföra lån innan du tar ett medlemslån.

Vad ingår i ett medlemslån?

Ett medlemslån är oftast ett vanligt privatlån, så kallat blancolån. Exakt vad som ingår i ditt medlemslån beror på vilken bank du väljer eller har valt.

Vissa av bankerna har betalskydd och livskydd som ingår i kostnaden för lånet. Ofta finns det inga fasta avgifterna såsom aviavgifter och uppläggningsavgifter på medlemslån vilket medför en lägre effektiv ränta.

Kontakta oss på Consector så kan vi hjälpa dig med ditt lån.

Vilka kan få medlemslån?

Du som är medlem i ett fackförbund kan ansöka om medlemslån (blancolån) hos SEB, Nordea och Swedbank. Bankerna har avtal med de flesta fackförbunden.

Titta med ditt fackförbund vilken bank de har avtal med. Det brukar stå på fackförbundets hemsida. För att kunna ha rätt till ett medlemslån måste man ofta varit medlem minst sex månader.

För att bevilja ett medlemslån är bankerna skyldiga att göra en kreditprövning. Kreditprövningen innebär att banken gör en bedömning av din återbetalningsförmåga. Bankerna kan neka dig medlemslån trots att du är fackligt ansluten. Bankernas krav kan skilja sig åt.


Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,28 %

Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,28 %