Vad är minusränta?

Vad är minusränta?

Minusränta, även kallad negativ ränta, betyder att räntan ligger under noll procent. I praktiken innebär detta att det kostar att ha pengar på banken i stället för det normala med ränta, att man får avkastning på sina pengar. Syftet med minusränta är att stimulera ekonomin, detta genom att få banker att låna ut mer pengar och privatpersoner att konsumera mer. År 2015 införde Riksbanken minusränta.

Vad är minusränta

Syftet med minusränta

Minusränta är ett nytt fenomen i västvärlden. Det menar att man får betalt för att låna och får betala för att ha pengar på banken. Allt blir tvärtom. Syftet är att få människor att låna pengar till investeringar och konsumtion för att få igång ekonomin efter en lågkonjunktur.

Minusräntor är ett ekonomiskt experiment som inte använts förrän i nutid. Det återstår att se vad den verkliga effekten blir. Riksbankens nuvarande minusränta i augusti 2016 är -0,50 %.

Är det minusränta på ditt sparkonto?

Svenska banker har ännu inte infört minusränta på privata konsumenters bankkonton. Däremot har det införts för stora institutioner och företag. Företagen får därmed betala för att ha pengar på banken och får därmed se sitt belopp sjunka till dagen efter som en effekt av att det kostar att sätta in pengar. Detta vänder uppochned på ränta-på-ränta effekten på tidsvärdet av pengar.

Banker i Europa överväger till och med att samla kontakter i valv istället för att sätta in pengar hos ECB och betala för att sätta in dem. ECB har i skrivande stund -0,4 % i augusti 2016 och med stora belopp så blir detta en hög avgift.

Minusräntan måste sannolikt ner på ännu lägre nivåer för att bankerna skall motivera denna åtgärd även mot privata konsumenter. Sannolikt kommer ett stort missnöje skapas hos privata konsumenter om minusräntor införs på sparkontot i och med att det är svårt att förstå.

Kunskapsbarriären gör att bankerna istället väljer att öka marginalen på att låna ut pengar och håller igen med att ta ut en avgift för insatta pengar mot privatpersoner.

Borde minusränta göra mitt lån gratis?

Teoretiskt ska du få pengar för att låna. Som privatperson är det låga räntor men ännu inte minusräntor vid upptagna lån. Bankerna har interna kostnader och lägger på en egen marginal då de är vinstdrivande verksamheter.

Men om minuskontona skulle fortsätta ned så kan det på sikt bli så att man får betalt för att låna pengar hos banken.


Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,28 %

Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,28 %