Vad är en personupplysning?

Vad är en personupplysning?

En personupplysning är en form av kreditupplysning. När du ansöker om ett lån eller en kredit görs alltid en kreditupplysning på dig för att bedöma din betalningsförmåga. Vid mindre lån kan det räcka med en enklare kreditupplysning, en så kallad mikroupplysning. Vid större lån krävs dock ofta den mer omfattade personupplysningen. Förutom personuppgifter, betalningsanmärkningar samt skulder innehåller en personupplysning bland annat inkomstuppgifter.

Vad är personupplysning

Vilka typer av personupplysningar finns det?

De minsta personupplysningarna som till exempel mobiltelefonförsäljare använder kallas för UC90. Låneförmedlare som gör mindre personupplysningar kallas för UC13. Denna variant visar mindre information för förmedlaren men bedöms fortfarande som en fullgod personupplysning.

En fullskalig personupplysning från bank eller låneförmedlare kallas UC3. Den ger fullständig information över kreditengagemang och riskprognos.

Är det farligt att göra en personupplysning?

Kreditupplysningar och personupplysningar har nästan blivit ett skrämselord i Sverige. Det är inte farligt att göra dessa när en finansiell bedömning skall göras.

Kreditgivare behöver ingående information om betalningshistorik och kreditengagemang för att kunna göra en fullgod bedömning. Däremot skall detta inte missbrukas. Vid för många personupplysningar så är det lätt att kreditgivare drar slutsatsen att privatpersonen är i desperat behov av pengar. Desperata personer är inte bankernas favoritkunder att låna ut pengar till. Därför skall personupplysningar endast göras när lån skall utvärderas eller när större köp skall göras.

Vilken information presenteras i en personupplysning?

Information om dig som privatperson finns på personupplysningen. Alltifrån civilstånd, antal kreditgivare som du har lån hos, totala skulder, lön från tidigare taxeringsår, tillgångar och även fastighetsengagemang.

Det finns också information om hur många kreditupplysningar som tagits i närtid och i många fall står det även angivet vem som gjort personupplysningen.

Vilka får göra en personupplysning?

För att få göra en personupplysning så måste samarbete har ingåtts med Bisnode, Upplysningscentralen (UC) eller liknande kreditupplysningsföretag. Bisnode och UC är de två största kreditupplysningsinstituten för privatpersoner i Sverige.

Företag som gör en personupplysning måste tydligt informera om att denna görs, dessutom skickas en fysisk bekräftelse hem till folkbokföringsadressen för att minimera bedrägerier.

Finansiella bolag som gör personupplysningar står ofta under Finansinspektionens tillsyn för att säkerställa att de arbetar enligt god sed och därmed värnar om konsumentens intressen.


Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,28 %

Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,28 %