Vad är ränta?

Vad är ränta?

Ränta är en generell term som beskriver kostnaden för lån av pengar. Det finns flera olika typer av räntor. När du tar ett lån är det oftast den nominella räntan som anges och den avser den faktiska räntan som långivaren tar för att låna ut pengar. En mer rättvisande ränta är den effektiva ränta som beskriver den totala kostnaden för ett lån, inklusive administrativa avgifter och aviavgifter. En ränta kan vara rörlig eller fast. Om räntan är fast innebär det att räntesatsen är densamma under hela räntebindningsperioden. En rörlig ränta däremot varierar utifrån förändringar på marknaden.

Vad är ränta

Olika typer av räntor

Som nämnts ovan är ränta ett generellt begrepp för att beskriva kostnaden vid lån av pengar. Tittar vi närmare på begreppet finns det väldigt många olika typer av räntor. Här är några exempel på olika typer av räntor.

Reporänta

Reporänta, även kallad styrränta, är den ränta som Riksbanken lånar och lånar ut pengar till. Av namnet ”styrränta” kan man förstå att denna ränta till stor del påverkar och styr marknadsräntorna i Sverige. 

Inlåningsränta

När du sätter in pengar på ett bankkonto får du i gengäld en inlåningsränta från banken. Förklaringen till detta är att du, även om du kanske inte tänker på det, faktiskt lånar ut pengar till banken. Du får helt enkelt en viss avkastning på pengarna som du har satt in på ditt konto. Vilken räntesats som banken erbjuder sina kontokunder kan variera. Ett bra tips kan därför vara att jämföra olika bankers erbjudanden och att öppna ett sparkonto hos den bank som erbjuder bäst inlåningsränta.

Utlåningsränta

När det i stället är banken som lånar ut pengar till dig är det du som ska betala ränta. Denna ränta kallas för utlåningsränta. Precis som inlåningsräntan varierar utlåningsräntan mellan olika banker. Genom att ställa olika bankers utlåningsräntor mot varandra kan du hitta det bästa erbjudandet för dig.

Rörlig ränta och fast ränta?

När du tecknar ett lån kan du i de flesta fall välja mellan att ha en fast ränta och att ha en rörlig ränta. Om du tecknar ett lån med rörlig ränta innebär det att räntesatsen kan komma att ändras utifrån förhållandena på marknaden. Om du i stället väljer att teckna ett lån med fast ränta är räntan densamma under hela bindningstiden.

Vad är skillnaden på ränta och räntesats?

Om räntan är själva priset för att låna pengar så är räntesatsen storleken på räntan uttryckt i procent. Om du till exempel går in på en banks hemsida och tittar på aktuella bolåneräntor så är det i regel räntesatsen som banken anger. Räntesatsen som anges varierar beroende på vilken bindningstid kunden önskar. 


Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,28 %

Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,28 %