Vad är Restvärde?

Vad är Restvärde?

Begreppet restvärde används i samband med billån. Det anger hur mycket bilen antas vara värd i slutet av avtalstidens slut. Genom att räkna ut restvärdet vet du hur mycket du måste amortera på billånet så att bilen inte blir värd mindre än den skuld du har kvar.

Vad betyder billån med restvärde?

Att ta ett billån med restvärde innebär att du inte behöver amortera mer än bilens värdeminskning.

Med andra ord betyder det att du för ett billån med restvärde inte amorterar hela lånebeloppet. När din återbetalningstid är slut kan du kvitta bilens restvärde mot restskulden på din bil.

För att du ska kunna låna med restvärde har långivaren bilen som säkerhet. Ett billån med restvärde kan bara tecknas i samband med bilköpet.

Det är särskilt vanligt att personer som byter bil ofta betalar av sin bil med restvärde. Genom att endast amortera för bilens värdeminskning kan du hålla månadskostnaden för amortering på lägsta möjliga nivå. Lån med restvärde kan även vara intressant för dig som kör bil i tjänsten.

Vad är bilen värd?

Restvärdet bygger på din bils förväntade värdeminskning, det vill säga hur mycket värdet på bilen antas minska sedan du tog billånet. Det kan vara svårt att själv beräkna restvärdet eftersom bilens faktiska värde efter en viss tid bygger på flera faktorer.

Bilens värde påverkas bland annat av:

  •   Bilmärke
  •   Modell
  •   Extrautrustning
  •   Körsträcka
  •   Slitage och skador
  •   Eventuella anmärkningar på kontrollbesiktningen

Amorteringsplan med förhandsberäkning

I samband med att du tecknar billånet görs en förhandsberäkning som grundar sig på den genomsnittliga värdeminskningen för bilmodellen i Sverige. Hänsyn tas till planerad körsträcka och bilens extrautrustning.

Utifrån denna värdering lägger långivaren upp en amorteringsplan som tar hänsyn till fordonets beräknade värdeminskning under avtalstiden.

Avstämning vid avtalstidens slut

När avtalstiden är slut och du kanske vill köpa ny bil gör en bedömare en ny värdering av din begagnade bil. Det kan hända att bilens faktiska värdeminskning varit större eller mindre än det antagna restvärdet – den bedömning som långivaren gjorde när du tecknade billånet.

Hur du skött din bil, om den fått några skador eller om du kört längre än planerat påverkar hur fort bilen tappar värde.

Om din bil vid avtalstidens slut är värd mindre än det restvärde som långivaren beräknade i samband med att du köpte bilen behöver du skjuta till pengar på ett eller annat sätt för att lösa lånet.

På motsvarande sätt får du pengar över, till exempel till kontantinsatsen för nästa bil, ifall bilens värdeminskning var mindre än det beräknade restvärdet.

När avtalstiden löper ut har du vanligtvis tre alternativ:

  • Köpa ny bil: Lös in din gamla bil och köp en ny. Om restvärdet var korrekt behöver du endast lägga ut för kontantinsatsen. Ifall bilens faktiska värde är mindre än det beräknade restvärdet får du skjuta till mellanskillnaden. Ifall värdet blev högre än det beräknade restvärdet kan du lägga pengarna på den nya kontantinsatsen.
  • Förlänga lånet: Du kan behålla bilen och förlänga lånet. Fortsätt amortera till dess att skulden är betald.
  • Lösa billånet: Betala av hela billånet med egna medel.

Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,24 %

Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,24 %